Diari La Veu del País Valencià
La CUP mantindrà les 4 abstencions i permetrà que Torra siga el president de la Generalitat de Catalunya

La CUP ha decidit facilitar la investidura del president a la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, de Junts per Catalunya. Aquest diumenge a Cervera s’ha reunit el Grup d’Acció Parlamentària i el Consell Polític Extraordinari, el màxim òrgan de la formació, que es va convocar després que ho demanaren tres territorials per tal de decidir el sentit del vot en la segona sessió del ple d’investidura d’aquest dilluns.

Segons han avançat alguns mitjans i ha confirmat l’ACN, en el consell s’han fet dues preguntes per a decidir el sentit del vot amb vista a la investidura de Torra aquest dilluns. La primera preguntava si volien facilitar o no la investidura. El resultat de la votació ha sigut de 40 vots a favor de facilitar-la, 24 en contra i una abstenció. Si es responia afirmativament, hi havia una segona pregunta, en la qual havien d’escollir si es donava llum verda amb una abstenció o amb un vot afirmatiu. El ‘sí’ al candidat de JxCat ha obtingut 3 vots i l’abstenció a la investidura n’ha rebut 59.

Per tal que Torra puga ser escollit president de la Generalitat de Catalunya ha d’aconseguir repetir el resultat de la votació d’aquest dissabte, és a dir, 66 vots a favor, 65 en contra i les 4 abstencions de la CUP.

Una oposició activa

Segons es pot llegir en una nota de la CUP, “la proposta de programa de govern de JxCat i ERC no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials, que responguin als drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars”. Per aquest motiu “i davant del gir autonomista dels partits independentistes”, l’organització ha decidit assumir un rol d’oposició activa, treballant, dins i fora de les institucions, per a generar un nou cicle del moviment independentista, “que reformuli i eixampli aliances i complicitats, construint unitat popular republicana, per tal de poder arribar a obrir un nou cicle rupturista i d’autodeterminació, a Catalunya i en el conjunt dels Països Catalans, i construir una República que restitueixi els drets socials i civils de la classe treballadora”.

En aquest sentit, la CUP no bloquejarà la formació d’un nou govern, però no en garantirà la governabilitat fent una oposició activa durant l’actual legislatura.

President provisional

Torra serà investit com a president “provisional”, tenint en compte que JxCat manté la intenció de tornar a investir Carles Puigdemont al llarg de la legislatura. De fet, Torra és el quart candidat proposat des del 21-D, després de Puigdemont, Jordi Sànchez –proposat dues vegades– i Jordi Turull.

Els debats de Puigdemont i Sànchez es van ajornar, i els candidats van acabar renunciant a la investidura. Turull, en canvi, es va sotmetre a un primer debat i una primera votació el 22 de març, però no va aconseguir la majoria absoluta, i la segona votació es va suspendre perquè el Tribunal Suprem va decidir la vesprada anterior la presó preventiva per al candidat.

Un cop investit, el Parlament català ho haurà de comunicar al Rei perquè el nomene i el president haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament, tal com estableix la llei de la presidència. Després de prendre possessió, Torra haurà de nomenar els consellers del seu govern i aquestos hauran de prendre també possessió del seus càrrecs.

Comparteix

Icona de pantalla completa