Diari La Veu del País Valencià
Polítics i entitats manifesten el seu compromís amb la República en una trobada a Sagunt

Diversos càrrecs públics han manifestat el seu compromís amb la República aquest diumenge a Sagunt, on s’han reunit regidors, alcaldes, diputats i senadors valencians que “donen suport a la superació democràtica del Règim del 78 i la Monarquia”, segons indica la Coordinadora del País Valencià per la República (CPVR) en un comunicat. La jornada ha començat a les 11 del matí a l’exterior de l’estació de trens de Sagunt i ha iniciat una marxa a peu fins a les Alquerietes, lloc on en 1874 i mitjançant un pronunciament militar es va enderrocar la I República i es va restaurar la monarquia borbònica.

La CVPR ha organitzat aquesta trobada de càrrecs públics en suport de la República “com a model d’Estat que supere el Règim del 78 i la monarquia”. A més, la coordinadora considera que l’actual model és “antidemocràtic per la seua gènesi i desenvolupament, esgotat políticament i incapaç de satisfer les mínimes necessitats vitals dels valencians i protegir els seus drets polítics i socials”.

En la trobada també s’ha fet pública la Declaració Republicana de Sagunt, un document que començarà a ser presentat a partir d’aquest dilluns, 14 de maig, en les institucions per a recollir adhesions amb la intenció de ser majoritari en aquestes. El text diu: “A Sagunt, a 13 de maig del 2018, en el mateix lloc en què un pronunciament militar va restaurar la monarquia borbònica, nosaltres, càrrecs públics elegits democràticament pel poble valencià i ciutadania valenciana, proclamem unànimement que: Reivindiquem i donem suport a un model d’Estat que supere la monarquia amb processos constituents i que permeta desenvolupar els drets essencials dels valencians i les valencianes que el Règim de 1978, després de 40 anys, ha demostrat nul·la voluntat per a permetre, com són unes condicions laborals i socials dignes, la llibertat d’expressió i llibertats polítiques plenes, el finançament just i el dret a decidir. Per la República!”.

Segons els organitzadors, l’acte va comptar des del primer moment amb el suport unànime de la Junta de Govern de l’Ajuntament de Sagunt, encapçalat per l’alcalde Quico Fernández de Compromís. A més, celebren que “tres mesos escassos d’acció política republicana inèdita” han propiciat l’adhesió inicial de mig centenar de càrrecs públics valencians, la majoria regidors i també alcaldes, diputades i senadores, com Enric Pla –alcalde de Vinaròs–, Rosa Pérez –diputada provincial i coordinadora general d’EUPV– i Pilar Lima –senadora valenciana i membre del CCV de Podem–. La CVPR també conta que el president Ximo Puig ha enviat un saluda on “agraeix que l’hagen convidat a la trobada de càrrecs públics valencians en suport de la Declaració republicana de Sagunt”.

Comparteix

Icona de pantalla completa