Diari La Veu del País Valencià
Investigadors creen una cèl·lula que transforma la radiació infraroja en electricitat
ACN / Tarragona

El treball apareix publicat en la revista ‘Nature Communications’. Segons els seus autors, aquesta recerca suposa un nou enfocament científic per poder desenvolupar en el futur cèl·lules fotovoltaiques d’alt rendiment. Actualment, el cost relativament alt d’aquests elements i la seua baixa eficiència en condicionen l’expansió.

El motiu de la baixa eficiència de les cèl·lules fotovoltaiques convencionals resideix que els materials bàsics per a la seua fabricació, com el silici, són barats de produir, però només poden absorbir i aprofitar una petita part de l’espectre solar -al voltant d’un 17%-. La resta de la radiació solar, que correspon a la zona infraroja, no és aprofitada i es perd.

Després de tres anys de recerca, el projecte ha permès dissenyar noves cèl·lules solars en forma d’esferes de silici de mida micromètrica on la llum infraroja queda atrapada a la microesfera fins que és absorbida pel silici i es converteix en electricitat.

“La variació de l’eficiència d’aquestes cèl·lules solars respecte l’angle d’incidència de la llum és molt menor, permetent una major captació de la llum independentment de l’angle”, ha apuntat l’investigador de la URV Lluís Marsal, responsable del grup de recerca Sistemes Nanoelectrònics i Fotònics (NePhoS) del Departament d’Enginyeria Electrònica i Automàtica.

Comparteix

Icona de pantalla completa