Diari La Veu del País Valencià
L”Escaldà’ de la pansa serà declarada Bé d’Interés Cultural

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha iniciat l’expedient per a declarar BIC l’Escaldà, el procés de transformació del raïm moscatell en panses que es duu a terme als pobles de la Marina Alta, la Safor i la Vall d’Albaida i que consisteix a tallar la pell del gra de raïm per a reduir així el temps d’exposició al sol, un mètode que s’ha mantingut sense canvis significatius des de l’època medieval i sense modificacions des del segle XVIII fins als nostres dies.

Actualment hi ha una implicació de la ciutadania per a mantindre aquesta tradició, que es duu a terme anualment entre els mesos d’agost i setembre, encara que el cultiu de la vinya i les tasques agrícoles tenen lloc durant tot l’any. El més destacable és la recuperació en algunes cases de camp particulars de la producció de la pansa, així com la realització de l’Escaldà d’iniciativa popular, col·lectiva i pública, que almenys es fa una vegada a l’any en diferents poblacions com Jesús Pobre, Xaló, Montitxelvo, Terrateig, Llíber, Benicolet, Teulada i Massarrojos.

En el cas de Jesús Pobre, la duu a terme la mateixa associació de veïns de la localitat. A més, associacions com Riuraus Vius fan un treball de cerca i recopilació dels riuraus (construccions senzilles on es duia a terme el procés de transformació) de la Marina Alta, així com dels oficis i tradicions vinculats a aquesta arquitectura i han publicat cinc números de la revista Riuraulogia.

Contribueixen a la recuperació de l’Escaldà institucions com la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) i l’IECMA (Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta), que divulguen aquesta tradició en diverses publicacions i ponències, entre les quals podem destacar el Congrés Nacional dels Riuraus i el Congrés d’Estudis Comarcals de l’IECMA, al març de 2017, que inclouen tallers de degustació de vins i misteles de producció de moscatell de la Marina Alta.

En altres comarques trobem com l’IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida) també ha mostrat el seu suport a la recuperació de l’Escaldà a la comarca. Des del moviment associatiu dels pobles pansers de la Vall s’està duent a terme una tasca de catalogació dels riuraus existents a la comarca valldalbaidina i de recuperació tant de l’Escaldà com d’altres activitats relacionades amb l’elaboració de la pansa, com els tallers per a fer canyissos, cabassos de llata, lleixiu i calç artesanal.

A la comarca de la Safor, concretament a les localitats de Rótova, Barx i Ador, s’estudia el patrimoni de la pansa i es fomenta la memòria oral relacionada amb la seua elaboració i tota una sèrie d’activitats relacionades amb el món del gra de raïm. A Ador es va fer una escaldà col·lectiva l’any 2014 i es continua fent de manera privada des d’aquell any.

Actualment, es duen a terme accions amb el suport dels municipis per a la recuperació del cultiu del moscatell, com la creació d’espais per a productors locals a Jesús Pobre, la denominació d’origen iniciada pel Poble Nou de Benitatxell, el projecte Biomoscatell de la mateixa localitat, la immersió de la pansa i la seua gastronomia en el de Dénia i Marina Alta Tasting Life, patrimoni immaterial de la UNESCO, o la constitució de la Ruta dels Riuraus, que permet la divulgació de l’Escaldà, l’arquitectura, el paisatge, el cultiu del moscatell, la cultura i es constitueix com a plataforma per a donar suport a l’elaboració i la comercialització de panses, caldos i misteles.

Cal destacar també la celebració de la Festa del Moscatell a Teulada, que, organitzada des de 1984 per l’Associació Cultural Amics de Teulada, dedica unes jornades al coneixement i divulgació del món relacionat amb el moscatell, amb l’Escaldà en un riurau tradicional, tast de vins i misteles, degustació de raïm, la cavalcada del moscatell, danses, la mostra de curtmetratges Curts de Moscatell i moltes altres activitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa