Diari La Veu del País Valencià
Podem força que les Corts tinguen més pes en la tria del president del Consell Audiovisual

Les Corts han aprovat la norma que regularà el Consell de l’Audiovisual amb els 64 vots favorables del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. El debat de totalitat ha tingut moments d’incertesa provocats per l’anunci de Podem que votaria en contra si no s’aprovaven les seues esmenes adreçades a enfortir el control parlamentari de la institució que ha de vetlar pels continguts dels mitjans audiovisuals al País Valencià, especialment els referits als mitjans públics.

La llei s’ha aprovat amb el compromís de tramitar una proposició no de llei perquè el president del Consell Audiovisual siga triat per les Corts i que el Consell trie dos membres, però “prèvia compareixença” en la cambra automàtica per a avaluar “la seua idoneïtat”.

Durant el debat, el diputat de Podem Antonio Montiel ha criticat que la norma deslliure del control els membres elegits directament pel poder executiu i que no es prenga seriosament el paper essencial de l’òrgan. Montiel ha mostrat el seu rebuig a la forma de triar els membres del Consell Audiovisual en considerar que es posava en risc la seua independència del poder polític perquè dos de set membres eren triats pel Consell, mentre que les Corts n’escollien a cinc; així, un terç dels membres eren designats per l’executiu autonòmic. Així mateix, el cap del Consell, Ximo Puig, decidia el president del Consell d’entre els set membres.

Enmig del debat, la diputada socialista Mercedes Caballero ha demanat una pausa en el ple per tal de pactar una esmena transaccional que evitara el rebuig de la proposició de llei i obligara a tramitar-la de nou. El PPCV s’ha negat a votar a favor a efectes de tramitació de l’esmena transaccional i no s’ha pogut modificar el text, ja que es necessitava la firma de tots els grups.

Tot i això, les converses mantingudes pels grups parlamentaris al mateix hemicicle han aconseguit que tant Podem com Ciutadans hagen donat suport a la llei, que només ha tingut el vot en contra del PPCV. Així, la norma s’ha pogut dur endavant a canvi del compromís de presentar aquest divendres la proposició no de llei per al seu tràmit per lectura única en un ple de les Corts que reculla els nous compromisos.

Sobre les proves per a treballar en À Punt

La norma inclou que les proves per a la provisió definitiva de llocs de treball en la nova ràdio i televisió valenciana se celebrarà dins del termini màxim de tres anys. En elles es valorarà l’experiència en l’extinta RTVV, en la CVMC o en un altre ens audiovisual públic, encara que “no podrà suposar l’exclusió per complet de qui no compte amb algun d’aquests mèrits”.

“Que no passe com a RTVE”

Durant el debat parlamentari, el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha considerat “essencial” la creació d’aquest organisme perquè “els mitjans de comunicació vetlen pels drets i llibertats i que no passe com en altres territoris on la lliure expressió d’idees i opinions i el dret de la ciutadania a rebre informació plural i veraç s’impedeix sistemàticament”.

Montiel ha advertit que si un terç dels membres del Consell són nomenats pel Consell “és molt poc possible i difícil que siga independent”. “Açò no és una qüestió anodina”, ha alertat.

Des de Compromís, el seu síndic, Fran Ferri, ha destacat que l’esperit de la norma és “situar el model audiovisual valencià més prop dels d’Europa i més lluny de la trista realitat que suposa l’espanyol”. “Hui, els valencians fem un pas perquè no passe el que ha passat aquestos dies en RTVE“, ha afegit Ferri.

La socialista Caballero ha reivindicat la necessitat de ciutadans “lliures, informats i formats” amb mitjans “plurals sense ingerències dels poders polítics”.

El PPCV acusa Ciutadans de ser “el cel·lofan de la catalanització”

El diputat del PP Jorge Bellver ha acusat el Consell de voler un Consell Audiovisual “al seu servei, pagat amb diners públics i en mans dels seus amics”. “El que han fet amb aquesta llei és posar tot el que té a veure amb la matèria audiovisual en mans dels seus amics”, ha remarcat i ha “convidat a un café” a qui trobe en la web d’À Punt “alguna notícia referent al presumpte finançament irregular de PSPV i el Bloc”.

A més, Bellver s’ha dirigit a la bancada de Ciutadans per a manifestar-los que li “costava creure” el seu suport a aquesta norma. “No puc entendre que facen viable el que no volen per a Catalunya, perquè allà advoquen per tancar el Consell de l’Audiovisual”, ha enunciat.

Per al popular, Ciutadans “s’està convertint en col·laborador necessari del tripartit” i ha acusat la formació de convertir-se en “el cel·lofan de la catalanització d’aquesta terra”.

Sobre aquesta qüestió, Subiela ha remarcat que no volen que “À Punt siga TV3, però tampoc RTVE” i ha puntualitzat que a Catalunya el que s’ha demanat és eliminar el Consell “tal com està ara” i així ho demanaran si el valencià “es converteix en el mateix”. “Esperem que aquest consell no es mire en l’espill del català”, ha avançat, i ha conclòs que “Ciutadans no ha vingut per a conformar-se i rendir-se, sinó que lluitarem perquè hi haja mitjans de comunicació dignes en aquesta terra”.

Comparteix

Icona de pantalla completa