Diari La Veu del País Valencià
El Servef preveu la creació de 4.000 llocs nous de treball en el sector cultural fins a 2019

L’evolució dels sectors culturals i creatius condicionarà el posicionament competitiu del País Valencià en els pròxims anys. Atenent a les taxes de creixement del PIB, s’espera que aquestos sectors comporten la creació d’uns 2.000 llocs de treball més a l’any, la qual cosa significaria arribar dels 58.170 de 2016 als quasi 65.000 a finals de 2019.

Aquesta és una de les principals conclusions que s’extrau de l’Anàlisi de l’ocupació i prospectiva de les necessitats formatives dels sectors culturals i creatius a la Comunitat Valenciana, elaborat per la unitat ECONCULT de la Universitat de València i presentat aquest dijous per Pau Rausell juntament amb el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, al Centre del Carme.

L’informe, elaborat per la Universitat de València, revela que l’ocupació en els sectors culturals mostra “uns comportaments positius des de l’any 2013, creix per damunt de la mitjana de l’economia”. Així mateix, segons Pau Rausell, la influència dels sectors creatius en la productivitat i l’aposta per aquestos és un missatge que arriba des de pràcticament tots els organismes internacionals (OCDE, Banc Mundial, OEI) incloent-hi la Unió Europea”. Nomdedéu ha coincidit en el fet que “les activitats culturals i creatives milloren l’atractiu de les ciutats i territoris, obrin nous espais de trobada i intercanvi d’idees, propicien el creixement personal i són capaços de generar una nova demanda propensa a consumir productes i serveis innovadors i amb contingut creatiu”.

Rausell ha encoratjat les administracions a prendre decisions ja, aprofitant el bon moment pel que passa el sector cultural i creatiu valencià per a posar en marxa polítiques públiques que generen processos de formació que “permeten que hi haja persones dotades amb els coneixements, habilitats i capacitats necessàries per a gestionar els nous sectors culturals”. El professor s’ha mostrat convençut que si l’economia valenciana continua creixent al voltant del 3%, l’augment de l’ocupació en els sectors culturals arribarà al voltant del 3,6%. “Cada punt que creix el PIB es crea un 1,2% de treball en el sector cultural, sense fer res”, ha dit Rausell. Per això, el coordinador de l’estudi ha demanat que es facen polítiques en aquest sentit que estimulen el creixement i que es passe de l’1,2% al 2% de creació de llocs de treball.

Així, segons el mateix informe, més del 10% dels nous treballadors requeriran processos formatius. Per això, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació preveu crear formació específica per a aquest nou nínxol de treball, tal com ha avançat durant la seua intervenció el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu. “Aquestos sectors estan experimentat canvis considerables a causa de la revolució digital i necessiten formació transversal i especialitzada que puga facilitar el seu creixement”, ha considerat Nomdedéu.

En la línia de l’anàlisi presentat, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha destacat els avanços que s’estan fent en l’impuls dels sectors culturals i creatius des de la creació del pla estratègic cultural 2016-2020 ‘Fes Cultura’.

Actualment hi ha vora 7.000 persones més treballant en aquestos àmbits, un 13% més que en 2015. Així mateix, Girona ha destacat que “també s’han creat més de 700 empreses relacionades amb els sectors culturals i creatius” i ha recordat que “el pressupost de Cultura de la Generalitat augmenta un 40% respecte a l’últim de l’antic govern”.

El secretari autonòmic d’Ocupació ha destacat que a causa d’aquest important creixement les activitats econòmiques relacionades amb el sector cultural, denominades economia taronja, s’han convertit en nínxols de treball emergents. “Conscients d’aquesta realitat –ha assenyalat– en el Servef apostem per potenciar l’ocupació en aquest àmbit dins de la seua estratègia de detecció i foment de nous mercats de treball”.

El responsable d’Ocupació, per la seua banda, ha destacat que en la reformulació que el nou Servei d’Ocupació i Formació està duent a terme, l’anàlisi i la detecció de noves vetes de mercat que puguen comportar una oportunitat laboral per a les persones desocupades és una prioritat.

Comparteix

Icona de pantalla completa