Diari La Veu del País Valencià
Les famílies monoparentals tampoc hauran de pagar els medicaments a partir de l’estiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous que l’eliminació del copagament farmacèutic per a les famílies monoparentals serà “una realitat” abans d’acabar l’estiu, mentre que la mesura arribarà a les persones titulars i beneficiàries de la Renda Valenciana d’Inclusió abans que acabe l’any. “Avancem per a fer una societat justa, solidària i en la qual ningú es quede mai al marge”, ha destacat.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control d’aquest dijous, en resposta a una pregunta parlamentària formulada pel síndic de Compromís, Fran Ferri, sobre com valora el Consell els primers dies sense copagament farmacèutic per a persones aturades amb rendes inferiors a 18.000 euros, així com l’impacte d’aquesta política en la resta de col·lectius amb els quals se’ls ha eliminat el copagament imposat pel govern espanyol.

Ferri ha asseverat que la “prioritat” del Consell és millorar la vida de la gent i ha valorat que amb aquesta mesura s’ha aconseguit que les persones més vulnerables tinguen medicaments i no deixen els tractaments per falta de recursos. “Mentre aquest govern treballa per les persones, què fa el PP amb el suport de Ciutadans?”, s’ha preguntat per a subratllar que l’executiu valencià demostra que “és possible millorar vida de la gent” malgrat la falta de finançament i els “nyaps del PP”.

En la seua intervenció, Puig ha defensat que el Consell està complint amb els objectius que es va marcar a principis de legislatura en matèria sanitària, com ara recuperar la universalitat de la sanitat, garantir l’accés als tractaments d’Hepatitis C i que el departament de la Ribera torne a la gestió pública, fets que “donen credibilitat a la política”.

El president ha indicat que des de 2015 s’ha treballat perquè “persones amb rendes baixes, amb diversitat funcional, a l’atur o monoparentals no hagen de patir les conseqüències d’un copagament injust”.

Puig ha indicat que, quan van arribar a la Generalitat, el 32% pensionistes no podien iniciar el seu tractament i el 17% l’abandonaven. “Eren pensionistes que havien de triar entre pagar la compra per a la seua família o el tractament per a les seues malalties. La nostra comunitat és decent i no es pot triar entre subsistència i salut”, ha remarcat.

Trencar murs

El president ha recordat que es va decidir acabar amb el copagament farmacèutic per a pensionistes amb rendes baixes i persones amb diversitat funcional, però “no era suficient”. Per això, a principis de 2017 es va decidir acabar amb el copagament a menors en risc.

Enguany, ha destacat, s’ha trencat “un altre mur” i s’ha acabat amb el copagament per a aturats que ingressen menys de 18.000 euros anuals. En la primera setmana de vida d’aquesta mesura, més de 24.000 persones se n’han beneficiat. “Qui ja pateix l’atur no pot patir a més l’exclusió sanitària”, ha denunciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa