Diari La Veu del País Valencià
La Intervenció de l’Estat detecta una cronologia impossible en l’adjudicació d’un contracte del govern de Zapatero a l’agència Crespo Gomar

La Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) va detectar nombroses irregularitats i una cronologia “incoherent i impossible” en l’expedient de publicitat institucional que el Ministeri de Vivenda del govern de José Luis Rodríguez Zapatero va adjudicar a l’agència de comunicació Crespo Gomar per 126.208 euros en 2009 i de com se sospita que va poder servir per a finançar de forma il·legal al PSPV. Aquest expedient va adjudicar a l’empresa que va organitzar part de la campanya dels socialistes valencians de 2007 un contracte per a la “realització de la creativitat i producció de la campanya institucional per a difondre els continguts del Pla d’Habitatge 2009-2012”, segons l’informe de la IGAE, al qual ha tingut accés EFE.

Aquell informe va ser realitzat per la Inspecció a petició del jutjat d’instrucció número 21 de València i remés posteriorment a Instrucció 24 de Madrid, que s’ha fet càrrec de la investigació i que, en conseqüència, ha citat a declarar aquest divendres tres imputats. Es tracta de tres funcionaris: la presidenta i la secretària de la mesa de contractació i l’interventor, que hauria autoritzat el pagament i que formava part com a vocal d’aquella mesa.

El citat expedient, a ulls de la IGAE, es va licitar sota la forma d'”urgència”, declarada pel director del gabinet de l’aleshores ministra Beatriz Corredor, però “més que una urgència sembla una imprevisió” i no es compleixen les motivacions per a açò. Així mateix, no es va fer constar en l’expedient el nomenament dels membres de la mesa de contractació, no es va esperar al fet que les empreses esmenaren la informació incorrecta per a obrir la documentació tècnica i es va obrir l’oferta econòmica sense disposar dels informes tècnics.

Sobre aquest tema, la IGAE considera “greu” que es dispose dels criteris de valoració subjectius abans d’aplicar els matemàtics. La taula va proposar adjudicar provisionalment el contracte a Crespo Gomar i va fixar la reunió de la taula per al 29 de desembre de 2008, es va signar el contracte eixe mateix dia i es va mantindre com a termini d’execució el 31 de desembre, és a dir, l’endemà passat.

L’acta de recepció és del 30 de desembre, així com la factura i la conformitat, mentre que la sol·licitud de recepció a la IGAE es realitza abans de l’adjudicació a la citada empresa, la qual cosa “no resulta raonable” segons el parer de l’inspector de la IGAE.

La còpia del contracte es remet des del Ministeri a Crespo Gomar el 8 de gener, amb registre d’eixida del dia 9; la validació de poders de l’Advocat de l’Estat s’efectua el 5 de gener de 2009 i es rep en el Ministeri el dia 7. “En teoria, sense la validació no es pot formalitzar el contracte. En ell es diu que la validació es va efectuar el 29 de desembre”, per la qual cosa “tota aquesta cronologia resulta incoherent i impossible”, conclou la IGAE en l’informe que va realitzar a petició dels jutjats valencians.

Després d’analitzar aquest informe i en ser preguntada per la competència territorial de la investigació, la Fiscalia Provincial de Madrid va observar que els fets podrien constituir un delicte de prevaricació, en concurs amb un delicte de malversació i falsedat documental. Respecte a la signatura adjudicatària, l’empresa de comunicació Crespo Gomar, el fiscal exposa que té seu social a Gandia i que “entorn d’ella sembla, des del principi de la investigació, que gira el conjunt d’operacions sospitoses de finançament”. El fiscal detalla, a més, que “el president de l’empresa és Alberto Gomar, fill del que fóra tinent d’alcalde de Gandia en 2009, Antoni Gomar”, en un Ajuntament llavors dirigit pel socialista José Manuel Orengo, que actualment exerceix d’assessor en el gabinet de la presidència de la Generalitat.

A més d’aquest expedient, s’investiguen altres contractacions a empreses del mateix grup de comunicació o subvencions als seus responsables des dels consistoris de Gandia i Benidorm sota governs socialistes i altres signats amb els ministeris de Sanitat –en l’època en la qual va estar dirigit per Bernat Soria– i Medi ambient –Cristina Narbona–, a través de les empreses públiques Acuamed i Aigües del Xúquer.

Comparteix

Icona de pantalla completa