Diari La Veu del País Valencià
La llei valenciana establirà què és un pis turístic i deixarà en mans dels ajuntaments les autoritzacions

La Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que s’aprovarà previsiblement en el ple de les Corts en les properes setmanes ja està pràcticament definida. La Comissió de Turisme va debatre el dimarts les esmenes a la llei i finalment se’n van aprovar 44. Les aportacions fetes pels diferents grups parlamentaris han introduït importants modificacions al projecte de llei en diferents aspectes com la sostenibilitat i la promoció turística. No obstant això, les esmenes més importants han anat adreçades a dictaminar què és un habitatge turístic.

Així, després de les negociacions entre els diferents grups parlamentaris, la llei definirà les vivendes d’ús turístic com “aquells immobles complets, siga quina siga la seua tipologia, que, prèvia obtenció d’un informe municipal de compatibilitat urbanística per a ús turístic […] se cedisca a canvi d’un preu, amb habitualitat, en condicions d’immediata disponibilitat i amb finalitats turístiques, vacacionals o d’oci”.

És a dir, seran considerats apartaments turístics aquells en els quals no visca ningú i que es lloguen per complet a canvi d’una retribució econòmica. A més, han d’estar disponible per a llogar de manera habitual amb finalitats turístiques. Amb aquesta normativa queden exclosos de la categorització d’habitatge turístic aquells en què el propietari hi visca i llogue només habitacions soltes de la vivenda.

A tot això cal afegir que els habitatges hauran de comptar amb un informe que determine que té unes característiques compatibles amb el model d’urbanisme turístic que establirà cada municipi. Així doncs, les limitacions als habitatges turístics no començaran de manera efectiva amb l’aprovació de la llei atés que ara és treball dels ajuntaments publicar els plans municipals en què s’establisca on es poden situar aquestes vivendes per a allotjar turistes. Aquest detall fa referència a una altra esmena acordada per l’Ajuntament de València i presentada pel PSPV i que estableix que cada municipi podrà elaborar un Pla d’Ordenació dels Recursos Turístics (PORT). L’objectiu és que els municipis regulen “el plantejament, l’execució i la gestió dels sistemes generals d’infraestructures, els equipaments, els serveis i les activitats d’explotació de recursos en l’àmbit de l’ordenació turística”.

La incorporació d’aquesta esmena permet als ajuntaments delimitar zones i àmbits turístics de protecció i, entre altres coses, fixar les places d’allotjaments turístics totals, la seua grandària i les característiques. Amb tot això, també es podrà delimitar les zones turístiques saturades. Així, segons estableix l’esmena, serà l’administració local competent l’encarregada d’acreditar la compatibilitat urbanística de les empreses i els establiments d’allotjament turístic amb el pla municipal. Sense aquest informe preceptiu els pisos turístics no es podran apuntar al registre oficial d’aquest tipus allotjaments. La regidora de Model econòmic de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, ja va avançar la setmana passada que el consistori vol limitar els apartaments turístics a les plantes baixes i els primers pisos.

Les plataformes en línia de lloguer de vivendes turístiques també han format part de les negociacions entre els grups. En aquest sentit, s’ha inclòs una esmena en què s’obliga a les plataformes a demanar el número de registre oficial com a lloguer turístic. Si no ho fan, s’exposen a sancions econòmiques de fins a 120.000 euros. D’altra banda, hauran de col·laborar amb l’administració per a facilitar la supervisió i el control públic dels habitatges que publiciten.

Possible recurs del govern espanyol

Segons han explicat fonts de l’entorn del govern del Botànic, aquestes dues esmenes comptaven amb el suport inicial de tots els grups parlamentaris, però finalment el PPCV i Ciutadans “s’han tirar enrere”. A l’inici de les negociacions del dimarts, el PPCV va decidir retirar el seu suport a les esmenes i, una vegada ja aprovades i registrades, Ciutadans també ha retirat el seu suport. La decisió d’última hora d’aquests grups parlamentaris fa pensar als partits de l’esquerra que el govern espanyol podria presentar un recurs al projecte de llei de turisme del Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa