Les plantes que hi havia als Ports durant l’era dels dinosaures

La revista especialitzada Historical Biology publica un treball que ha permès identificar 34 morfogèneres diferents i 45 morfoespècies de pol·len i espores
16 març 2014 01:00h
Comarquesdelnord.cat / Els Ports.

El paleontòleg Andrés Santos-Cubedo, director de les excavacions dels jaciments de Cinctorres, ha participat activament en aquest estudi que ha permès, a més de conèixer com eren els ecosistemes en els quals vivien els dinosaures de la zona, investigar com es produeix el canvi de les plantes sense flors a aquelles amb flors, que marcarà el final de l’era mesozoica. Entre les espores i el pol·len recuperat, destaca la presència d’angiospermes o plantes amb flors, que és en aquesta època quan comencen a diversificar-se, i és que fa 100 milions d’anys pateixen una gran radiació apareixent gran diversitat de plantes amb flors, que en el Cretàcic superior ja desplacen a les coníferes com a arbres dominants. Com a curiositat també s’han trobat fongs.

L’equip ha investigat 6 afloraments de la comarca, considerant tres d’especial interès per la seua varietat. L’estudi que s’ha publicat ara correspon a les espores i pol·len localitzades al jaciment de Sant Antoni de la Vespa.
 
next