Diari La Veu del País Valencià
Hisenda amplia a nou municipis més el servei d’atenció presencial per a fer la declaració de la renda

La Conselleria d’Hisenda multiplicarà per 10 l’assistència als valencians en la confecció de la Declaració de la Renda amb l’objectiu d’aconseguir les 50.000 declaracions en la present campanya, cosa que es farà allargant la prestació d’aquest servei a nou municipis de tot el País Valencià. El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha realitzat aquest anunci durant la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat, a través del l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT) i els ajuntaments d’Altea (Marina Baixa), Busot (L’Alacantí), Xelva (Els Serrans), Xiva (La Foia de Bonyol), L’Alcora (Alcalatén), Santa Pola (Baix Vinalopó), Sant Mateu (Baix Maestrat), Sogorb (Alt Palancia) i Albaida (Vall d’Albaida), que permetrà la ubicació en aquestos municipis de punts d’atenció personalitzada per a l’elaboració de la Declaració de la Renda.

Aquestes oficines donaran servei tant als residents en aquestos municipis com als de la comarca, així com a qualsevol ciutadà que ho sol·licite de qualsevol població, amb la voluntat d’acostar aquesta assistència als valencians.

La signatura del conveni, que ha comptat també amb la presència de la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, i del director general de Tributs, Eduardo Roca, “constitueix un clar exemple de la política duta a terme pel Consell en matèria tributària, que se centra a millorar l’atenció als ciutadans en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb un criteri de proximitat”, han explicat des de la conselleria en un comunitat.

“El nostre objectiu des del minut zero ha sigut millorar el servei i augmentar els mitjans disponibles. Quan arribarem a la Generalitat, en 2015, el Consell únicament prestava assistència en l’elaboració de la Declaració de la Renda a València ciutat confeccionant 4.451 declaracions. Ja el primer any, en 2016, ampliem el servei a les ciutats d’Alacant i Castelló, mentre que en 2017 incrementem el personal d’atenció, amb la qual cosa aconseguim les 28.895 declaracions. Açò ja va suposar multiplicar per 6 l’assistència en solament dos anys i augmentar en més d’un 500% les declaracions confeccionades”, ha explicat Soler.

“Aquest tercer any ens hem estés territorialment i hem facilitat punts d’atenció personalitzada en municipis de les tres províncies i oferint un servei més pròxim al lloc de residència dels ciutadans. Hem volgut omplir el buit territorial que no cobreixen altres administracions portant el servei a nou localitats, a més de les capitals de província, i el grans beneficiaris d’aquesta iniciativa són els ciutadans”, ha assenyalat Soler.

D’aquesta manera, enguany “superarem les 50.000 declaracions, la qual cosa comportarà multiplicar per deu la xifra que es va aconseguir en 2015”. Per a fer-ho, s’ha incrementat la dotació de personal especialitzat per a atendre els valencians, que ha passat de 10 persones en 2015 a 63 en 2018. D’elles, 27 estaran en municipis que no són capital de demarcació. Respecte a l’any passat, ha augmentat un 75%, ja que s’ha passat de 36 als citats 63 tècnics.

“Els ajuntaments són l’administració més pròxima a les persones i són ells els poden oferir un servei més proper”, ha assenyalat Soler, qui ha agraït als representants municipals la seua col·laboració, “imprescindible perquè el projecte funcione”.

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, que ha supervisat l’engegada del conveni amb els ajuntaments, ha assenyalat que es tracta d’un “projecte il·lusionant, que permet assentar les bases d’una nova forma de col·laboració entre l’administració autonòmica i la local en l’àmbit tributari, que no havia sigut explorada fins ara”.

Per a Clara Ferrando, “l’IVAT és un organisme en plena expansió i creixement, que no pot ser una administració reclosa en ella mateixa, sinó que ha de ser un referent amb major capacitat operativa”. “Aquest projecte obri nous camins de cooperació entre la nostra Agència Tributària i els municipis per a créixer i donar més serveis als ciutadans”. Per a fer realitat aquest projecte s’ha treballat “amb els municipis de forma coordinada, condicionant els espais, el mobiliari, els recursos informàtics i procedint a la contractació de tot el personal que atendrà durant la campanya”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

Ferrando ha destacat que la contractació d’aquestos tècnics, als quals s’ha donat una formació específica, “ha suposat així mateix una oportunitat per a molts joves de cara a la seua futura incorporació al mercat laboral, ja que més de la meitat dels professionals contractats són recentment llicenciats sense experiència, que ara podran posar en valor aquesta col·laboració amb l’Agència Tributària Valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa