Diari La Veu del País Valencià
Les rutes dels maquis pel Palància i el Millars, com a atractiu turístic verd

El maquis i les rutes que empraven aquestos guerrillers de repressió de la postguerra espanyola s’han convertit ara en un ambiciós itinerari turístic gràcies a la dedicació d’un grup d’emprenedors, d’amants de la natura i d’aficionats a la història.

Els seus promotors Mas la Mateba i el nou Centre de Desenrotllament Rural (CDR), recentment creat, que aglutina les comarques del Palància i del Millars, pretenen impulsar l’economia rural dels pobles i donar visibilitat al territori de l’interior, que pateix fortes dinàmiques de despoblament, expliquen en un comunicat. El projecte de desenvolupament sostenible pretén conjugar l’interés per eixa sinistra etapa que comprén des de 1945 fins a l’any 1952, quan l’extermini d’aquestos guerrillers antifranquistes i la desmoralització van obligar a la seua dissolució. La creació d’una pàgina web molt completa, amb diverses rutes a peu i en bicicleta, es va presentar aquesta setmana en un acte celebrat a la Llotja del Cànem a Castelló de la Plana.

El responsable del Mas La Mateba a Cortes d’Arenoso i promotor de la web, Salvador Gallur, i la presidenta de RuralAvanza i del nou CDR, Silvia Gonzalvo, van ser els protagonistes de la presentació en societat d’aquesta singular proposta en la seu de la Llotja del Cànem de la Universitat Jaume I.

La web, que inclou momentàniament un total de 217 quilòmetres de rutes geolocalitzades, permet recórrer escenaris d’aquesta lluita desigual per part d’homes que havien estat els perdedors d’un conflicte bèl·lic, l’Agrupació Guerrillera del Levante y Aragón (AGLA), que van guanyar els militars colpistes a la legalitat republicana en la Guerra Civil.

La primera ruta completada connecta el Riu Sec de Castelló de la Plana, front al cementeri, lloc on es van fer nombrosos afusellaments, fins a Santa Cruz de Moya, a Conca, on van morir assassinats nou guerrillers d’una partida. Aquest itinerari posa en valor, a més, el paisatge impressionant d’aquestes dues comarques, sovint massa oblidades, i el caràcter obert i entranyable dels seus habitants.

És una bona alternativa per a gaudir del seu patrimoni, de la seua gastronomia, dels seus allotjaments rurals i, sobretot, dels seus racons i paratges naturals, apunten. Aquest ambiciós projecte desitja ampliar el seu abast en el futur a zones de Terol i Conca i d’altres com Andalusia i Extremadura, on també hi va haver una intensa activitat guerrillera.

El principal actiu d’aquesta web és tota la informació bolcada a la xarxa per part de col·lectius de recuperació de la memòria històrica, de diferents arxius, de sindicats com CGT, associacions com La Gavilla Verde, a banda d’altres informacions subministrades per particulars i familiars d’aquestos guerrillers dels maquis i, per suposat, amb el suport incondicional de Compromís. Tota aquesta documentació recopilada es troba ara a través de 43 entrades en el Blog presentat ara a Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa