Diari La Veu del País Valencià
La falla d’Oltra, la primera que canvia el nom per a complir la Llei de Memòria Històrica

Al mes de maig de 2017 l’Ajuntament de València va presentar a través de la regidoria de Cultura una proposta amb què instava el ple del consistori a aprovar el canvi de denominació de 51 carrers de la ciutat amb nom franquista que entraven en conflicte amb la Llei de Memòria Històrica aprovada pel govern de Zapatero. La iniciativa de Glòria Tello estava avalada per un estudi de la Universitat de València. Les vies ja han fet les passes, però algunes associacions ubicades en elles encara no han actualitzat el nomenclàtor. La comissió fallera de Mónica Oltra ha sigut qui ha marcat el camí a seguir per a complir la normativa estatal.

Una vegada el ple de l’Ajuntament de València va donar llum verda a la moció presentada per l’equip de govern en 2017, el consistori va procedir a canviar en setembre de l’any passat les plaques dels carrers, unes vies que, segons va destacar aleshores la regidora, “eixien de la il·legalitat”. Durant un any conviurien les denominacions antigues i les noves, l’Ajuntament va habilitar un aplicació per a facilitar els tràmits i es van enviar missives als veïns i empresaris que resideixen en aquestes vies perquè conegueren les passes a seguir per a concloure el procés.

Dins d’aquests carrers que honoraven el record de personalitats franquistes hi ha catorze comissions falleres que reben el nom directament de les vies on està ubicat el monument. Així, les falles Linterna-Na Robella-Baró de Càrcer; la de l’Avinguda de la Plata-General Urrútia; la de Gayano Lluch-Dr. Marco Merenciano; la de General Llorens-Dr. Marco Merenciano; la de la plaça Màrtirs-General ibáñez Alonso; la de Santa Cruz de Tenerife-Àngel de l’Alcàsser; la de Joan Baptista Vives-Salvador Ferrandis Luna; la d’Illes Canàries-Trafalgar-Samuel Ros; la de General Barroso-Calvo Acacio; la de la plaça Eduardo Marquina; la de Manuel de Falla-López Ibor-Tamarindos; la del Grup Antonio Rueda, i la d’Àngel de l’Alcàsser-José Maestre.

Aquesta última, l’antiga comissió Àngel de l’Alcàsser-José Maestre, coneguda com la Falla ‘El Cid’, compta amb la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, com a fallera major. La comissió ha sigut la primera que ha donat compliment a la proposta aprovada per l’Ajuntament en 2017 i a la Llei de Memòria Històrica, en tant que des d’aquest divendres la falla, després de 62 anys, deixa el nom i passa a anomenar-se Falla José Maestre.

“Ahir va ser un dia històric a la nostra comissió”, va expresar a les xarxes socials la comissió aquest dissabte. Amb el canvi de denominació “ens adaptem a la Llei de Memòria Històrica. Hem sigut, som i serem la Falla ‘El Cid’. Canviem de nom però la nostra passió i compromís per la festa no canvia. Continuem fent falla”, van afegir.

Això no obstant, el canvi en el nomenclàtor municipal afecta, a més de la falla de Mónica Oltra, 13 comissions més. En aquest sentit, la Falla ‘El Cid’ ja ha fet públic el seu bescanvi de denominació i la resta, segons fonts municipals consultades per aquest diari, haurien manifestat la seua intenció d’iniciar el procés prompte per a deixar d’incomplir la llei aprovada en 2007 pel Congrés dels Diputats.

Comparteix

Icona de pantalla completa