Rocafort confia que la Generalitat compre el refugi de Machado durant la Guerra Civil per a convertir-lo en la Casa dels Poetes

El municipi de l'Horta Nord ha ostentat durant els 12 darrers mesos la presidència de la Red de Ciudades Machadianas
/ Rocafort
4 maig 2018 01:00h
Els representants de la Red de Ciudades Machadianas s\'han reunit aquesta setmana a Rocafort per a triar la presidència per als propers 12 mesos.

L'alcalde de Rocafort, Victor Jimenez, confia que després de l'estiu es faça pública la compra per part de la Generalitat de Villa Amparo, la casa d'aquest municipi de l'Horta Nord on es va refugiar Antonio Machado durant la Guerra Civil, per a convertir aquest edifici en la Casa dels Poetes. Així ho ha explicat l'alcalde durant la cloenda de l'any en què Rocafort ha ostentat la presidència de la Red de Ciudades Machadianas, que conformen, a banda del municipi valencià, Baeza, Segòvia, Sevilla, Sòria i el municipi francés de Colliure. Durant la trobada, s'ha triat Baeza per a succeir Rocafort en la presidència durant els pròxims dotze mesos, segons fonts municipals.

L'alcalde Víctor Jiménez ha manifestat la seua satisfacció pel treball realitzat durant els últims mesos a Rocafort "per a reivindicar i donar a conéixer el llegat valencià de l'autor, únic espanyol reconegut per la Unesco com a poeta universal". També ha servit, ha dit, per a promoure la imatge i el patrimoni cultural i local de Rocafort en l'exterior.

Jiménez ha agraït la labor i la implicació de la societat civil del municipi, especialment del Consell Machado, format per diverses associacions locals, per la seua col·laboració activa cada any en la programació i en l'organització de les activitats sobre el poeta. Per part seua, la regidora de Cultura, Julia Cañizares, ha recalcat la importància dels últims dotze mesos durant la presidència Machado per a difondre la "intensa producció del poeta a Rocafort, la seua època més compromesa amb ideals de llibertat".

La regidoria, ha assenyalat, ha posat l'accent principalment en l'ensenyament de l'obra de Machado als escolars, amb l'organització d'obres de teatre, recitals, la instal·lació d'una biblioteca de l'autor en la Casa de Cultura i la creació de l'itinerari del poeta, que recorre diferents punts d'interés vinculats a Machado i a la seua època en la localitat, una activitat que han realitzat diferents centres educatius.

Més enllà de la presidència, el compromís de Rocafort amb l'autor continua i una de les novetats serà la celebració al juliol, coincidint amb el naixement del poeta, de la primera edició de la Nit Machado, una vetlada per a endinsar-se una vegada més en la seua obra a través de recitals i representacions, com ja es fa, per exemple, amb la tradicional Nit Estellés.

L'alcalde de Rocafort ha afirmat que confia que després d'estiu puga fer-se pública la compra de Villa Amparo per part de la Generalitat. L'espai albergaria una Casa dels Poetes en forma de centre d'interpretació i museu sobre Machado i altres autors i pensadors de l'època, a més d'un centre d'activitats culturals, ha explicat.

Representants de Rocafort i de la resta d'ajuntaments han visitat la casa on Machado va residir al costat de la seua família i va ser el seu refugi durant la Guerra Civil. Els ajuntaments que formen la Red de Ciudades Machadianas han acordat que en el col·lectiu, a més de consistoris, també puguen participar organitzacions especialment implicades i de rellevància pel que fa a la figura i obra d'Antonio Machado. Així, en la pròxima assemblea, en 2019, es podrà votar la inclusió d'alguna altra institució, cosa que ampliarà a altres àmbits la projecció de la xarxa de ciutats.

next