Diari La Veu del País Valencià
El ‘turisme partidista’ de Rajoy: cinc de set visites són actes del PP

El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, visita aquest dissabte Alacant amb motiu de la recent “reconquesta” –en paraules de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig– de l’Alcaldia de la ciutat, que ara ostenta el popular Luis Barcala. Aquesta serà la setena vegada que el també president del govern espanyol visite el País València en els darrers dotze mesos. Un periple que va començar a l’abril de 2017 amb la celebració del congrés del PPCV que va consolidar el lideratge de Bonig i que en la majoria d’ocasions l’ha portat a terres valencianes investit com a màxim dirigent del Partit Popular.

Així doncs, el recorregut de Rajoy pel territori valencià en aquest últim any l’ha fet amb el vestit de president del PP, ja que cinc de les darreres set visites han estat motivades per actes de partit i únicament dues d’elles figuraven en l’agenda oficial del president del govern espanyol.

La jornada d’aquest dissabte a Alacant també seguirà la mateixa estratègia que la majoria de les darreres visites. Rajoy participarà en un míting on estarà acompanyat de Bonig, de l’alcalde Barcala i del president del PP provincial d’Alacant, José Ciscar. Abans, però, Rajoy sí que farà de president del govern i acudirà a l’Ajuntament d’Alacant per a firmar en el llibre d’honor de la ciutat: un acte afegit a l’agenda en les darreres hores. En aquest acte institucional no participaran els cinc regidors de Guanyar Alacant ni dos regidors de Compromís. El portaveu de la coalició sí que hi assistirà. També estaran presents en la visita de Rajoy al consistori alacantí els regidors del PSPV en entendre que “cal saber separar les institucions dels partits polítics”, segons va explicar l’actual portaveu Eva Montesinos.

Sense contar la d’aquest dissabte, l’última vegada que Rajoy va estar a València va ser el passat mes de març, en plenes Falles, però no ho va fer en qualitat de president del govern espanyol. Rajoy no va visitar la capital del Túria per a mostrar el seu suport a les festes falleres sinó per a participar en la convenció organitzada per l’eurogrup del PP, liderat pel valencià Esteban González Pons.

Imatge del Congrés XIV del passat abril on Isabel Bonig va consolidar el seu lideratge. / Diari La Veu.

Dos mesos abans, en gener, Rajoy tornava al País Valencià a bord del tren inaugural del trajecte d’alta velocitat Madrid-Castelló de la Plana, un esdeveniment que va ser notícia per l’estrena fallida després que el comboi romanguera aturat més de 20 minuts a Sagunt a causa de problemes tècnics. Aquesta i la visita que va realitzar a l’Aeroport d’Alacant-Elx –en febrer– han sigut les dues úniques visites protocol·làries com a president del govern en els últims dotze mesos.

Cap visita al Palau

Les reiterades visites a actes de partit de Rajoy han enfadat el Consell, que critica la deslleialtat del president del govern espanyol en no avisar els representants de la Generalitat per a mantindre reunions de treball aprofitant els seus desplaçaments al País Valencià. De fet, el president Ximo Puig va sol·licitar al seu homòleg espanyol el passat estiu una reunió oficial al Palau de la Generalitat aprofitant la seua visita a València. La trobada, però, no es va produir. Rajoy, que no ha visitat el Palau de la Generalitat, sí que va trobar un forat en l’agenda per a principis de setembre arrancar el curs polític a Alboraia, en un acte que va reunir més de 400 militants i càrrecs de la formació conservadora.

Aquestes anades i tornades del president Rajoy pel País Valencià són, per a la vicepresidenta Mónica Oltra, “turisme partidista”. Així mateix, va assegurar aquest divendres en la roda de premsa posterior al ple del Consell que l’única preocupació del president espanyol “és el PP”. A més, la número dos del Consell va advertir de manera clara a Rajoy que el que necessita Alacant no són visites sinó els “diners i inversions” que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) no recullen. “Si els PGE de la Comunitat Valenciana són penosos, els de la província d’Alacant se’n porten la palma. El que hauria de fer Rajoy és portar els dinerets”, va sentenciar la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Comparteix

Icona de pantalla completa