Diari La Veu del País Valencià
La justícia anul·la l’acord del ple municipal que declarava Oriola municipi lliure de patiment animal

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha declarat nul·la una moció aprovada pel ple de l’Ajuntament d’Oriola (Baix Segura), a l’octubre de 2015, per la qual es declarava el municipi com no tolerant amb el patiment dels animals i no permetia la instal·lació de circs amb animals salvatges “ni qualsevol altre tipus d’espectacle taurí”. Així mateix, condemna el consistori a abonar 3.000 euros en concepte de taxes judicials.

La sentència, amb data del passat 18 d’abril, a la qual ha tingut accés Europa Press, considera així el recurs que va presentar la Fundación del Toro de Lidia contra la sentència dictada pel jutjat contenciós administratiu número 1 d’Elx, en la qual es va desestimar en primera instància el recurs contra l’acord de ple.

El 26 d’octubre de 2015, el ple d’Oriola va adoptar un acord per a, “amb els principis ètics, socials i mediambientals”, no tolerar en el terme municipal el patiment animal. A més, es declarava Oriola com a municipi “garant de la protecció animal” i “contrari a l’exhibició d’animals en circs, qualsevol tipus d’espectacle taurí i altres activitats de naturalesa similar”.

Arran d’aquest acord municipal, la Fundación del Toro de Lidia va interposar un recurs contenciós administratiu contra la moció en considerar que es produïa una invasió de competències que corresponen a l’Estat, que va ser desestimat en primera instància.

Per açò, la Fundación va presentar un recurs davant el TSJ valencià que ha declarat nul·la la moció. En la sentència, la sala afirma que un municipi “té competència per a atorgar cert tipus d’autoritzacions i llicències” però “no pot partir de la base que les denegarà amb criteris que no s’arrepleguen ni en la legislació estatal ni autonòmica”. Tant la Llei 18/2013 com la 10/2015 assenyalen la regulació de la tauromàquia com a patrimoni cultural “digne de protecció en tot el territori nacional” amb deure protecció dels poders públics, entre els quals es troba l’Ajuntament d’Oriola.

En un comunicat, la Fundación del Toro de Lidia ha afirmat després de conéixer la sentència que continuarà fent “front al sectarisme d’alguns poders públics capaços d’anteposar la seua ideologia a la llei, la Constitució i els pronunciaments judicials, i el que és més important, per davant del que un poble decideix que són les seues legítimes expressions culturals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa