Diari La Veu del País Valencià
La Unió advoca per la creació d’una cooperativa que defense els productors de caqui de les pràctiques abusives

La Unió de Llauradors i Ramaders ha mostrat el seu suport a la creació d’una agrupació col·lectiva, en forma de cooperativa o un altre tipus de figura legal, per a agrupar i organitzar els productors de caqui valencians amb l’objectiu de defensar els seus interessos davant les pràctiques abusives.

Des de l’organització agrària adverteixen en un comunicat que “la posició de domini d’alguns operadors comercials, que continuen impunement realitzant pràctiques abusives que han augmentat aquesta campanya, ha generat un considerable malestar entre els productors que veuen com el seu esforç i producció tenen cada dia menys valor”.

Davant d’aquesta situació, la Unió defensa la posada en marxa d’un contracte homologat de compravenda que continga unes condicions mínimes, tenint en compte “l’obligatorietat” d’un homologat que regule les operacions de compravenda de caqui al camp.

El contracte que exigeix l’organització agrària hauria de contindre “com a mínim” el preu, el termini de cobrament, el període de recol·lecció, el pes al camp i la qualitat de la fruita a recol·lectar. Mentre no existisca, l’entitat recorda que disposa d’una assegurança que garanteix el cobrament en cas d'”abús”. En concret, garanteix el cobrament de la collita en el cas d'”abusos per part de certs operadors comercials” i, al mateix temps, informa de la solvència econòmica del comerç abans de realitzar l’operació.

La Unió considera que la concentració de l’oferta és clau per a defensar millor el preu i perquè “la baula de la producció tinga cada vegada més força en la cadena agroalimentària”.

Un registre oficial de compradors

En la mateixa línia, l’organització entén que la transparència, “tant en preus com en qualitat”, és necessària per a prendre les millors decisions. Per això, exigeix la creació d’un registre oficial dels contractes obligatoris i un registre actualitzat permanentment dels operadors on quede reflectida la solvència econòmica i comercial perquè els productors puguen consultar les característiques del comprador.

L’aposta per la denominació d’origen és una altra de les reivindicacions de l’organització, ja que la veuen com “una figura de qualitat que dóna valor afegit al caqui”. Seria, a parer seu, el marc adequat per a crear una ‘interprofessional’ del caqui i aconseguir millores en benefici del sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa