Diari La Veu del País Valencià
Podem planteja una auditoria externa per als comptes del PSPV i el Bloc

Podem no està satisfet amb les explicacions donades pel PSPV i el Bloc sobre el finançament de la campanya electoral de 2007, i ha plantejat la possibilitat de sol·licitar una auditoria externa dels comptes d’ambdues formacions.

Antonio Estañ ha assenyalat que si una vegada analitzats els estudis d’autoavaluació no els deixen satisfets instaran a aquesta formacions realitzar una auditoria externa dels seus comptes per part d’una empresa independent.

El cap de Podem ha reconegut que el Bloc ha pres alguna iniciativa, com l’eixida de Lluismi Campos com a assessor del president dels Corts, però ha criticat que el PSPV s’haja “enrocat”, i ha indicat que encara que han transcendit solament alguns noms de persones relacionades amb aquesta qüestió, hi ha més persones implicades.

Estañ ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics. Li ha respost el portaveu socialista qui ha dit compartir la insatisfacció per l’informe intern elaborat pel seu partit. Manolo Mata ha assegurat que tots els pagaments de la campanya estan acreditats i que li agradaria tindre “el suport de les factures” però entén que dotze anys després “costa tindre-les”.

Sobre l’auditoria externa plantejada per Podem, ha ironitzat al voltant de demanar-la al MIT (Massachusetts Institute of Technology) i ha indicat que és com si ell demanara que “Price Waterhouse audite si els comptes de Podem s’han finançat amb Veneçuela o no”, una cosa que, ha precisat, no farà.

Respecte a les responsabilitats personals exigides, el també sotssecretari general del PSPV ha retret a Podem que assenyale José Manuel Orengo, exalcalde de Gandia i actual assessor del president de la Generalitat, que no tenia cap responsabilitat en aquella campanya i el seu únic vincle és que estava a Gandia.

Ha indicat que si en algun dels quatre procediments judicials oberts hi ha algun imputat del PSPV i hi ha versemblança en la imputació, existeixen uns estatuts que marquen què fer en eixos casos.

Suficient i insuficient

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha afirmat que li semblen suficients les explicacions donades pel Bloc perquè, al seu judici, en l’informe es diu què hi ha, què s’ha trobat i què no, i no es fa “filibusterisme polític”.

Per la seua banda, la portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, ha qualificat de “trilerisme” polític les explicacions donades pel PSPV i el Bloc i ha avançat que aquestes formacions no han presentat les factures de la campanya perquè no les tenen.

Ortiz ha demanat “coherència” als dos partits, als quals ha retret que “no els caiga la cara de vergonya”. També ha avançat que el PPCV s’ha personat en els quatre procediments oberts en els jutjats, i ha assegurat que això “no és el final sinó el principi”.

Des de Ciutadans s’ha urgit a engegar la comissió de recerca, i PSPV i Compromís han avançat que estan negociant amb els grups una solució que satisfaça tots, i que, entre altres coses, passa perquè aquesta comissió siga independent de les dues que estan pendents.

Comparteix

Icona de pantalla completa