Diari La Veu del País Valencià
El millor teatre es decidirà per KO en un ring

Huit autors teatrals es veuran les cares dalt d’un ring en la tercera edició del Torneig de Dramatúrgia valenciana a partir del 21 de maig i fins al 12 de juny per a dirimir a colp de frases quin és el millor text. Els combats s’hauran de guanyar per KO i el públic serà qui, amb el seu vot, decidisca quin púgil passa a la següent ronda.

Seguint el model de competició instaurat per Jordi Casanovas des de fa huit anys al festival Temporada Alta, Creador.es s’ha aliat amb l’Institut Valencià de Cultura (IVC) per a organitzar la competició de lluita teatral com una mena de “xicoteta producció”, va explicar el director adjunt d’arts escèniques de l’IVC, Roberto García, aquest dimecres, durant la presentació de la tercera edició del Torneig de Dramatúrgia valenciana, on participaran els autors Josi Alvarado, Pascual Carbonell, Jerónimo Cornelles, Paula Llorens, Adrián Novella, Javier Sahuquillo, Núria Vizcarro i Ruth Sancho.

La posada en escena dels textos teatrals pren l’estètica i les maneres dels combats de boxa. La diferència entre els envits on es reparteixen ganxos i colps directes al ring i el Torneig de Dramatúrgia rau en el fet que dos actors, la identitat dels quals no serà revelada fins a dues hores abans de pujar al quadrilàter, representaran el text d’un dels autors.

La mecànica de la vetlada pugilística consta de dues parts, de manera que en cadascuna d’aquestes es representa una obra. Posteriorment hi haurà un descans i, seguidament, es podrà veure la segona representació del combat. Les peces –totes versen sobre el mateix tema i han d’incloure una frase de l’obra guanyadora en 2017, Chucho, de Mafalda Bellido– tenen una durada de 40 minuts, per a dos personatges –un masculí i un altre femení– i sense acotacions. Al ring, que serà recreat a les diferents sales i teatres que acolliran el Torneig, només estaran els dos actors i el mestre de cerimònies, que en aquesta ocasió serà l’actor i dramaturg Xavo Giménez.

Xavo Giménez exercirà de mestre de cerimònies durant els combats teatrals. / DIARI LA VEU

El públic serà qui votarà, sense saber el nom de l’autor, el text que més li haja agradat i, per tant, amb el seu sufragi decidirà qui passa a la següent ronda. El Torneig està estructurat en tres fases, començant pels quarts de finals, on començaran a competir huit dramaturgs que han sigut triats per l’organització seguint els criteris de paritat i equilibri territorial –hi ha dos autors de la demarcació d’Alacant, dos de la de Castelló i quatre de la de València, quatre dels quals són dones creadores–. Per tal que l’esdeveniment tinga més versemblança, cada dramaturg s’ha triat un malnom pugilista. Per exemple, aquestos són alguns dels noms artístics dels contrincants que es van anunciar dimecres: Javier Sahuquillo serà el Partisà d’Extramurs, Paula Llorens serà la Cotorreta de Canals, Josi Alvarado ha adoptat el nom de Pepita Alacantina Dinamita, la Rabosa del Raval de Castelló és Núria Vizcarro i Ruth Sancho es farà dir la Cangureta de Castelló.

Els combats eliminatoris tindran diverses seus per tot el País Valencià. Pascual Carbonell i Josi Alvarado es veuran les cares al Teatre Arniches d’Alacant i Jerónimo Cornelles i Paula Llorens es trobaran a la sala OFF de València per a tancar un dels dos quadres que formen els quarts de final. Per l’altra part del quadre, es trobaran, al Teatre Principal de Castelló, Núria Vizacarro i Ruth Sancho, mentre que la sala OFF acollirà l’envit entre Adrián Novella i Javier Sahuquillo. Les semifinals tindran lloc al Teatre Rialto, així com la final, que se celebrarà el 12 de juny dins de la 3a edició del festival d’arts escèniques Tercera Setmana.

Reivindicacions i oportunitats laborals

L’esdeveniment teatral-pugilístic té la finalitat de fer atractiva la dramatúrgia als joves i, sobretot, els estudiants d’art dramàtic, van indicar Roberto García i Gabi Ochoa aquest dimecres. El Torneig de Dramatúrgia també planteja altres objectius, com ara continuar reivindicant la creació valenciana i generar possibles oportunitats laborals a través dels interessos que puguen general els textos entre productors i companyies.

El Torneig servirà per a compartir escriptures amb altres companys, ja que cada autor aborda una mateixa idea des de la seua personalitat i univers creatiu, però que el teatre se la jugue al KO dalt d’un ring també “evidencia com estem els creadors”, va reivindicar el mestre de cerimònies, Xavo Giménez. “És un colp d’atenció el fet que els autors ens hàgem de pujar a la lona a pegar-nos hòsties amb els nostres textos perquè algú ens faça cas”, va afegir l’autor, músic i actor de la companyia la Teta Calva.

L’IVC no descarta l’opció de fer una producció pública del text guanyador. / DIARI LA VEU

El premi serà simbòlic. Això no obstant, García va reconéixer que s’està estudiant la manera de dotar el text guanyador d’un guardó més atractiu, com puga ser la producció pública del text vencedor. Tanmateix, més enllà del detall que reconeixerà el triomfador per KO al ring, l’autor participarà en la propera edició del Torneig que acull el festival Temporada Alta a Girona, junt amb creadors catalans i el guanyador de l’edició mallorquina. De fet, Jordi Casanova acudirà a la final a lliurar el trofeu al dramaturg campió.

L’IVC pagarà el caixet dels actors que participen, mentre que la delegació territorial de l’SGAE assumirà el cost de drets d’autoria dels dramaturgs, que ascendeix als 300 euros. Les entrades són gratuïtes amb invitació prèvia.

Comparteix

Icona de pantalla completa