Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo s’enfronta hui a un judici que pot tombar el seu model de falsos autònoms

El primer cara a cara de Deliveroo amb la justícia té lloc aquest matí a la Ciutat de la Justícia de València. L’exrider Víctor Sánchez va ser acomiadat l’estiu passat per l’empresa d’economia col·laborativa, que suposadament l’amonestava per haver rebutjat comandes. No obstant això, la mateixa empresa l’havia felicitat per escrit un dia abans per haver acceptat el 100% de les comandes i per haver estat disponible en el 97% de les franges de repartiment d’alta demanda: els caps de setmana a la nit.

És per això que Víctor Sánchez i Riders x Derechos i Intersindical Valenciana –sindicat que ha estat des del primer moment fent costat al repartidor– consideren que la “desconnexió” que Deliveroo va fer amb Sánchez es deu a la crida a la vaga que el repartidor va fer per a millorar les seues condicions laborals.

Els riders –la manera com s’anomena els treballadors de l’empresa de repartiment– es van posar en peu de guerra contra Deliveroo quan la companyia britànica va decidir que els seus repartidors només cobrarien per les comandes que lliuraren, de manera que deixarien de percebre un mínim per les hores treballades, com passava fins a juny de 2017. Aquesta protesta va derivar en la creació de la platafroma Riders x Derechos. Una vegada organitzats, els repartidors van estendre la seua lluita per a demostrar que són falsos autònoms. És a dir, per a repartir amb Deliverooo s’ha d’estar donat d’alta com autònom i la companyia els fa un contracte mercantil.

No obstant això, la relació laboral entre els repartidors i Roofoods Spain S.L. (mercantil de Deliveroo) és total. Així ho recull el dictamen de la Inspecció de Treball de València que va determinar que els riders no poden ser tractats com autònoms i que cal que cotitzen pel règim general. A més, insta Deliveroo a fer-se càrrec de les quotes a la Seguretat Social. Així, si els jutges decideixen en favor de Víctor Sánchez, els treballadors de Deliveroo comptaran amb una sentència judicial que dotarà de més força la resolució de Treball i la mercantil haurà d’abonar les quotes a la Seguretat Social corresponents a tots els mesos que Sánchez va treballar per a ells.

I és que, segons el dictamen de la Inspecció, els treballadors de Deliveroo “presten serveis en condicions de voluntarietat per compte alié, dependència i retribució, característiques bàsiques i fonamentals que defineixen la concurrència de relació laboral”. Segons explica l’exrider, una sentència favorable ajudaria a tombar el model de negoci de Deliveroo, que “es veuria obligat a complir el dictamen de la Inspecció de Treball” i contractar pel règim general els riders.

Un judici que pot establir precedents

“Estic esperançat, espere que el jutge ens escolte i que es demostre que som falsos autònoms”, ha assenyalat Víctor Sánchez. El resultat d’aquest judici podria establir precedents per a millorar les condicions laborals dels aproximadament 50 treballadors de Deliveroo a València, apunten des d’Intersindical.

Cartell en suport a Víctor Sánchez. / INTERSINDICAL

Aquest sindicat ha sigut qui s’ha fet càrrec econòmicament de la defensa de Víctor Sánchez, a qui consideren “molt valent” per portar el cas fins al final. I és que, segons ha explicat Sánchez a Diari La Veu, Deliveroo va intentar arribar a un acord econòmic amb ell per a evitar el judici. L’empresa va fer el mateix oferiment a tres repartidors de Madrid, que sí que el van acceptar. Sempre segons la versió de l’exrider, l’empresa li va oferir entre 10.000 i 15.000 euros.

“Jo no faig açò per diners, ho faig per principis. Si acceptara els diners, els donaria la raó, perquè el seu argument és que nosaltres els portem a judici perquè volem diners”, assegura Sànchez. El litigi se celebrarà hui amb les portes obertes, però la sentència tardarà encara setmanes a fer-se pública. Sánchez estarà acompanyat per altres repartidors, que es concentraran a la porta dels jutjats per a donar-li suport. “No sabem el que passarà”, assenyala l’extreballador, que ha trobat una feina millor i no es planteja tornar a ser rider.

Comparteix

Icona de pantalla completa