Diari La Veu del País Valencià
El PSPV nega el finançament il·legal de 2007 però admet haver rebut dues donacions incorrectament

Un informe elaborat pel PSPV sobre el suposat finançament irregular d’aquest partit en les eleccions autonòmiques de 2007 conclou que les despeses electorals, de 999.919 euros, estan justificades i que, per tant, no s’aprecien irregularitats segons la Llei Electoral Valenciana. L’estudi, però, ha detectat dues donacions a Benidorm fetes de forma incorrecta.

Aquest informe, sol·licitat per la direcció del PSPV, analitza la comptabilitat de les eleccions autonòmiques de 2007 i la comptabilitat del partit en els exercicis 2006, 2007 i 2008, en aquest cas a partir de les anotacions comptable, ja que no disposen de les factures perquè transcorregut més de sis anys, segons han explicat en roda de premsa el vicesecretari general del PSPV, Manolo Mata, i la responsable de l’àrea jurídica, Ana Barceló.

Pel que fa als comptes de l’agrupació de Benidorm (Marina Baixa) s’ha observat l’existència de dues donacions d’empreses locals (Hospimar 2000 SL i Quick Meals) per un total de 17.000 euros a través d’un sistema “incorrecte” però s’ha verificat que aquestes empreses “no han rebut cap tracte de favor per part de l’Administració”, segons consta en les conclusions de l’informe.

Mata ha explicat que una persona volia col·laborar amb el partit abans de la campanya electoral de 2007 i que “algú” li va dir que podia fer-ho perquè era una donació, però “potser optimitzava fiscalment si pagava alguna despesa del partit”, la qual cosa ha qualificat com “una via equivocada”. Aquestes donacions, ha indicat, “no eren ni són il·legals, però estan deficientment tramitades”.

L’informe, que ha sigut aprovat pel Secretariat de la Comissió Executiva Nacional, recull que el PSPV va abonar a la mercantil Crespo Gomar SL un total de 400.504 euros en 2007 (en enguany 70.000) i 2008, dels quals 180.000 corresponen a l’organització del Congrés que va triar Jorge Alarte com a secretari general del partit, segons es dedueix per la coincidència de les dates, ja que no es conserven les factures de fa més de sis anys i la documentació disponible són anotacions comptables en els quals no apareix el concepte.

El gruix de la campanya (com els autobusos o un globus aerostàtic) no el va desenvolupar Crespo Gomar, empresa que sí que va fer treballs de creativitat per al PSPV. Mata ha argumentat que la comptabilitat dels anys 2006, 2007 i 2008 està consolidada amb la del PSOE i fiscalitzada pel Tribunal de Comptes i “tampoc no hi ha hagut cap irregularitat”.

La relació de Crespo Gomar amb el PSPV està arreplegada en la informació facilitada per l’Agència Tributària, com consta en l’acte del Jutjat d’Instrucció número 21 de València sobre el suposat finançament irregular del PSPV i el Bloc, que acorda la inhibició en favor de jutjats de Madrid, Benidorm i Gandia i que “coincideix” amb les anotacions comptables.

L’informe de la Sindicatura de Comptes sobre la fiscalització de la campanya electoral autonòmica de 2007 (que va costar 999.919 euros) es va resoldre favorablement i no es van apreciar irregularitats, segons afegeix l’informe, que assegura que no s’han detectat pagaments de tercers referits a aquesta campanya.

Sobre la recerca dels diferents jutjats per presumptes delictes de malversació i prevaricació, el PSPV assegura que haurà de ser la justícia “la que es pronuncie i determine si existeix il·lícit penal, una simple irregularitat administrativa, o no s’aprecia irregularitat alguna”.

Mata ha manifestat que per a l’elaboració de l’informe s’ha parlat amb 30 persones, s’ha recaptat la documentació disponible i s’ha fet tot el possible, “a diferència d’uns altres”. A més, s’ha mostrat convençut que “ningú no ha pres una decisió que siga delictiva abans i que haja prescrit ara, ningú ha articulat una trama i no hi ha responsabilitats personals”. “No podem demonitzar una persona perquè no hi ha hagut cap comportament irregular detectat. Una altra cosa és que no ho hàgem detectat”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa