Diari La Veu del País Valencià
Èxode d’immigrants al País Valencià

RedactaVeu / Europa Press / València

La crisi està passant factura al treballadors d’origen llatinoamericà s’havien establert al País Valencià i altres comunitats autònomes. Així, a nivell de l’Estat espanyol, més de 27.100 treballadors immigrants han cobrat la seua prestació per desocupació de manera avançada abans de tornar als seus països des de novembre de 2008 i fins al passat mes de novembre, la qual cosa ha suposat un desemborsament per a les arques del Servei Públic d’Ocupació de 294,47 milions d’euros.

Aquestos treballadors han eixit, principalment, de les comunitats de Madrid (7.488), de Catalunya (5.243) i del País Valencià (2.459), i han retornat majoritàriament a Equador (10.451), Colòmbia (4.306) i Perú (3.237).

Així ho ha assegurat el Govern de l’Estat espanyol en resposta al diputat d’ERC en el Congrés Joan Tardá, assenyalant que les regions d’on han eixit més estrangers no comunitaris amb aquesta opció han sigut Madrid, Catalunya i el País Valencià. Els països d’origen majoritari han sigut Equador, Colòmbia i Perú.

En la seua resposta parlamentària, l’Executiu explica que des de setembre de 2008 el Servei Públic d’Ocupació Estatal gestiona l’abonament acumulat i anticipat de la prestació contributiva per desocupació (APRE) a treballadors nacionals de tercers països que retornen voluntàriament als seus països de procedència i sol·liciten expressament la seua inclusió en el programa.

11.000 € per treballador

Així, entre novembre de 2008 i setembre de 2013, la citada mesura s’ha aplicat a 27.113 treballadors aturats d’origen estranger extracomunitari que han retornat als seus països d’origen i que eren beneficiaris de la prestació per desocupació de nivell contributiu.

L’import total de les prestacions per desocupació abonades per a facilitar la tornada ascendeix a 294.470.012,47 euros, amb una quantia mitjana per treballador de 10.853,64 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa