Diari La Veu del País Valencià
Compromís presenta esmenes als PGE per valor de 3.600 milions per a pal·liar uns comptes nefastos

Compromís ha presentat més de 300 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per valor de 3.600 milions d’euros, dels quals 229 seran en clau valenciana per més de 3.000 milions amb l’objectiu de contrarestar uns comptes “nefastos per als valencians” que mantenen el “maltractament històric” i la “infàmia del president de govern [espanyol], Mariano Rajoy, cap a la Comunitat”.

Així ho ha anunciat el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, acompanyat pel diputat Enric Bataller i el portaveu del grup municipal Compromís a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, en la roda de premsa per a presentar les esmenes de la coalició als PGE el termini de presentació dels quals acabava a les 14h d’aquest divendres.

Per a Baldoví, “un any més són uns pressupostos nefastos i infames per als interessos dels valencians”. “Per tant –ha afegit–, són millorables i tot el que no siga millorar seran excuses de mal pagador del PP i Ciutadans”.

Bataller ha assegurat que els comptes es mantenen “en la línia recentralitzadora i antisocial” i de “maltractament al poble valencià”, mentre que Fuset ha recordat que situen els valencians a la “cua” de les inversions per habitant en destinar 150 euros per cada valencià, fet que suposa “67 euros menys que a la resta d’Espanya”.

229 esmenes en clau valenciana

En total, la coalició valencianista ha presentat 303 esmenes: 229 són en clau valenciana, 14 són a l’articulat de la norma i les altres 60 són reivindicacions de partits sense representació al Congrés, com són la Chunta Aragonesista, Més per Mallorca i el Partido Castellano.

De les 229 esmenes en clau valenciana, 34 són en l’àmbit de tot el territori, 84 per a la demarcació de València (per valor de 1.003 milions), 58 per a Castelló (per 1.445 milions) i 53 per a Alacant (per 642 milions).

Carreteres i vies

El gruix de les iniciatives són per a l’àrea de Foment, tot i que han insistit en la transferència de la partida del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere de 120 milions.

Compromís reclama 134 milions per al tram del Corredor Mediterrani València-La Encina, 133 milions per a acabar amb el punt negre que hi ha en la carretera de Favara, un milió per a la connexió ferroviària Aeroport Elx-Alacant, 88 milions per al Rodalia entre Castelló i Vinaròs i 10 milions per al Rodalia d’Alacant.

Així mateix, la coalició demana 70 milions per al Tren de la Costa –10 milions per al tram Dènia-Alacant i 60 milions per a Gandia-Oliva-Dénia–, 5 milions per a la modernització de la línia Xàtiva-Alcoi i un milió per al Rodalia València-Moixent fins a la Font de la Figuera.

Transport públic a l’àrea de València

Respecte al transport públic de l’àrea metropolitana de València, Baldoví ha remarcat que han presentat una esmena en què reclamen 38 milions i una altra conjunta amb el PSOE. Ha valorat l’esmena que ha presentat Ciutadans sobre aquesta qüestió, encara que ha assenyalat que està “molt lluny” i és “una quarta part” del que reclamen els alcaldes i el consistori valencià, ja que l’ha xifrat en 10 milions.

Per a Fuset, aquest és un tema “flagrant” perquè València compleix amb els requisits per a rebre l’ajuda de l’Estat i, no obstant això, rep “0 euros”. “Aquest és un tema que afecta la mobilitat i la qualitat de vida de dos milions de ciutadans”, ha remarcat.

Baldoví ha remarcat que la formació votarà a favor de qualsevol iniciativa que siga “útil” i beneficie els valencians i “vaja en la línia de millorar, vinga del partit que vinga”.

També ha detallat que, entre les seues propostes, n’hi ha diverses en matèria d’agricultura per a acabar amb el morrut roig, que “està devastant els palmerars” i també per a lluitar contra Xylella fastidiosa, així com per a millorar l’assignació “irrisòria” per a Les Arts.

Comparteix

Icona de pantalla completa