El Consell d'Europa demana "responsabilitat política" a Agramunt i l'insta a renunciar al seu mandat

Els parlamentaris exigeixen "tolerància zero amb la corrupció" després de l'informe que assenyala diversos membres i exmembres de l'organisme per afavorir l'Azerbaidjan
26 abril 2018 01:00h
Els partits d\'esquerres demanen a Rajoy que aparte Pedro Agramunt del Consell d\'Europa i, inclús, que dimitsca de senador.

L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha demanat "responsabilitat política" aquest dijous al senador del PP Pedro Agramunt i a la resta de membres assenyalats per afavorir l'Azerbaidjan amb activitats corruptives.

La resolució (aprovada per una àmplia majoria dels votants –123 vots a favor, 9 en contra i 10 abstencions–, però davant l'absència de prop de la meitat de la cambra –que en total són 324 membres–) demana que els membres o exmembres de l'organisme internacional destacats en l'informe del cos d'investigació que els cita emprenguen accions, "inclosa la possibilitat de renunciar als seus mandats".

La resolució, adoptada a partir d'un informe de Petra De Sutter –del grup dels Socialistes, Demòcrates i Verds–, fa també una crida als governs dels estats i als parlaments a "prendre les mesures necessàries respecte als casos mencionats" i convida els partits polítics a "extraure les conseqüències de qualsevol acusació contra els seus membres". Durant el debat parlamentari celebrat aquest dijous a Estrasburg, els membres han exigit "un entorn de tolerància zero per a la corrupció" i un canvi "profund i real en les actituds parlamentàries".

"Els interessos dels 825 milions de ciutadans europeus que representa l'Assemblea han de sobreposar-se a qualsevol interés privat, a fi de restablir la seua plena credibilitat política", conclou la resolució aprovada. 

Aquest dimecres, Agramunt va negar totes les acusacions que ha abocat sobre ell una Comissió Independent de la institució europea que investiga la possible trama de corrupció. Es va defensar i va assegurar que l'informe són "219 pàgines de mentides", com els suborns amb prostitutes que presumptament hauria rebut

Informe independent

El Consell d'Europa assenyala l'expresident de la seua Assemblea Parlamentària i actual senador del PP Pedro Agramunt com un actor "clau" en una trama de corrupció orquestrada per diversos membres de l'organització internacional que vetla pels drets humans a 47 estats d'Europa.

En un informe de vora 200 pàgines elaborat pel cos independent d'investigació de l'organisme amb seu a Estrasburg publicat els darrers dies s'apunta que existeixen "fortes sospites" que determinats membres i exmembres es van involucrar en activitats de "naturalesa corruptiva" durant anys a favor de l'Azerbaidjan per a silenciar les crítiques del Consell cap al país.

Entre els membres investigats també hi ha el diputat del PDeCat al Congrés Jordi Xuclà. En l'informe, el cos d'investigació conclou que la divulgació d'un projecte a una persona externa que no era part de la missió –Xuclà va enviar un text a un amic perquè l'ajudara amb la traducció a l'anglés– podria infringir el Codi de Conducta. Amb tot, descarta que hi haja cap altre incompliment de les normes ètiques de l'Assemblea en la reunió conduïda per Xuclà el 2 de novembre de 2015 o en la missió d'observació en general.

La carrera d'Agramunt

El senador del PP és membre de l'Assemblea Parlamentària des de 2003, tot i que anteriorment –entre 2000 i 2003– havia sigut substitut. Entre gener de 2016 i octubre de 2017 Agramunt va ser president de l'òrgan parlamentari, càrrec del qual va dimitir abans de la votació d'una moció de censura en contra seu signada per 158 parlamentaris.

Precisament l'informe d'investigació fet ara públic apunta que algunes de les activitats del polític haurien tingut a veure amb el seu nomenament com a president de l'Assemblea Parlamentària.

next