Diari La Veu del País Valencià
Llíria estrena un sistema de recollida de residus plàstics per a reconvertir-los en matèria primera

El sistema Life Recypack de recollida selectiva dels residus plàstics comercials s’estrena a Llíria de la mà de la Diputació de València. Amb aquesta iniciativa, la localitat del Camp del Túria durà a terme la recollida porta a porta dels plàstics generats per 150 comerços del municipi. Posteriorment, aquestos residus seran transformats en matèria primera per a la fabricació de mobiliari urbà, nous embalatges comercials o palets plàstics.

Aquest nou model de gestió de residus comercials forma part del projecte europeu Life Recypack, en què la Diputació de València participa com a soci. L’objectiu del projecte és el desenvolupament d’un nou sistema de tractament d’aquest tipus de residus a les comarques valencianes. L’activitat pilot s’ha presentat a Llíria amb el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcalde del municipi, Manolo Civera, junt amb Aurelio Lázaro, de l’Institut tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), entitat que coordina el projecte; Cristina Monge, secretària general de l’Associació Valenciana d’empreses del plàstic, i altres representants del sector.

Bort ha explicat que la iniciativa “tracta de donar eixida a problemes quotidians de la ciutadania, ja que els plàstics voluminosos són uns residus importants”. “A través d’aquest projecte busquem reintroduir-los en un model d’economia circular“, ha indicat el diputat i ha afegit que “el que volem és que els nostres residus tinguen valor per se per a donar-los una nova utilitat amb la fabricació de mobiliari urbà, per exemple”.

Campanya de recollida ‘porta a porta’ als comerços

Segons explica la Diputació en un comunicat, “un dels principals generadors de residus plàstics comercials a les ciutats són els comerços menuts” però alerten que, com que els establiments no disposen de sistemes de recollida selectiva per a aquest tipus de residus plàstics, “acaben sent abocats als contenidors de residus domèstics, la qual cosa impossibilita el seu reciclatge i provoca que aquestos materials acaben als abocadors”.

Per això, els comerços que estiguen interessats a participar amb el nou model Life Recypack podran fer-ho de manera gratuïta. Només hauran de sol·licitar la instal·lació d’un xicotet contenidor on podran dipositar els residus que seran retirats pels serveis municipals de recollida.

A més, aquest nou sistema de gestió dels recursos plàstics ofereix diversos beneficis per als comerços col·laboradors com són la millora de la imatge de l’establiment, tant davant dels clients com dels proveïdors i treballadors, la distinció del negoci amb el reconeixement ‘sostenible-Recypack’, la reducció dels costos de gestió dels residus amb punts per a la reducció de la taxa, la participació en la campanya de comunicació del projecte i la promoció de la compra en els comerços menuts enfront de les grans superfícies.

Un projecte que implica tot el teixit social

Els objectius d’aquesta campanya són transformar els residus comercials en recursos per a l’entorn urbà; reduir la generació de residus i facilitar la seua reutilització; reduir el consum de matèries primeres d’origen natural; implicar el xicotet comerç en la correcta gestió dels residus, i sensibilitzar els consumidors sobre el desenvolupament d’hàbits de compra sostenibles.

Civera ha assenyalat que aquest projecte implica “realment tot el teixit social, tant les empreses, el món del comerç a través de la Federació del Comerç de Llíria i els hàbits que hem d’anar canviant tots com a ciutadans. És un camí que hem de recórrer junts en aquesta iniciativa tan interessant”.

El representant d’Aimplast ha explicat que “aquesta iniciativa vol demostrar la capacitat de reciclatge dels residus plàstics comercials” i ha detallat que mitjançant “el disseny d’un sistema logístic específic mostrem que paga la pena tractar aquestos plàstics d’una manera específica perquè així aconseguim valoritzar-los i que no es perden, com ocorre actualment quan s’ajunten amb residus d’una molt pitjor qualitat”.

Llíria constitueix, a més, la primera parada d’un projecte que té com a objectiu extrapolar aquest model de gestió de les deixalles plàstiques comercials a 250 ciutats europees.

Comparteix

Icona de pantalla completa