Diari La Veu del País Valencià
Els maltractaments masclistes són la segona causa més freqüent de detencions a València

La regidora de Protecció Ciutadana de l’Ajuntament de València, Anaïs Menguzzato, ha presentat aquest dimecres el balanç de les actuacions durant 2017 del grup GAMA de la Policia Local, és a dir, el grup que es dedica en exclusiva a l’atenció als maltractaments. La regidora, però, també ha donat dades d’actuacions que no corresponen només a aquest grup d’agents –que en són una cinquantena–, sinó també a les que impliquen tot el cos.

Per exemple, Menguzzato ha explicat que l’any 2017 van ser detinguts 247 agressors –44 d’ells per agents del GAMA–. L’any 2016 en van ser 299 –22 pel grup GAMA– i l’any 2015, 224. Menguzzato ha indicat que “com que ara hi ha més seguiment pel GAMA, les detencions per part d’aquestos agents poden ser més ràpides”, tot i que ha afegit que “cal anar incrementant el nombre d’agents que es dediquen en exclusiva a aquest grup”. La regidora ha exposat que, després dels delictes contra la seguretat viària, els maltractaments són la segona causa més freqüent de detencions a València. “Estem, per tant, davant d’un problema gravíssim a la nostra ciutat”, ha denunciat.

El grup GAMA va estar creat amb l’objectiu únic de protegir les víctimes de les violències masclistes a la ciutat. Si bé fins a 2016 hi havia agents que, voluntàriament, feien aquestes funcions, ara els que integren la unitat s’hi dediquen amb exclusivitat. El grup no atén només casos de violència de gènere o contra les dones, sinó que també atén casos de violència domèstica i violència sexual. De fet, aquesta és la primera vegada que es desglossa el nombre de casos d’aquest darrer tipus de violència.

Dones que han d’estar protegides per agents

Quasi 1.300 valencianes han d’estar protegides del seu agressor per un agent. Concretament, en 2017 els jutjats van dictar ordre de protecció per a 1.066 víctimes de violència de gènere, 97 per violència domèstica, 12 per violència sexual i 114 per altres tipus. Des de l’any 2014 hi ha un acord entre el grup GAMA i les UFAM de la Policia Nacional per a repartir-se el seguiment d’aquestes ordres. Comparant les xifres amb altres anys, en 2016 hi havia 1.238 ordres vigents, 1.008 per violència de gènere, i en 2015, 1.194 ordres, 953 per violència de gènere.

Menguzzato ha apuntat que, dels anys estudiats, 2008 va ser el que més ordres de protecció hi va haver, amb 1.807. No obstant això, ha comentat que és molt difícil traure conclusions clares d’aquestes dades perquè “no vol dir expressament que hi haja més o menys casos de violència de gènere, sinó que hi ha més denúncies potser perquè les dones confien més en el sistema i s’atreveixen a fer el pas”.

La importància del seguiment i l’acompanyament

La regidora ha explicat que, a banda de la protecció dictada per un jutge, el grup GAMA també fa “un procés de vigilància de les dones des que posen la denúncia i no només en aquells casos en què ja hi ha una resolució judicial”. “Fins i tot, si després d’una resolució negativa l’afectada creu que necessita protecció, se segueix fent un seguiment”, ha afegit.

Menguzzato també ha lamentat que “moltes de les dones deixen el tema de la denúncia perquè és un procés hostil i ardu i acaben retirant-la”. Ara van sempre acompanyades per un ‘agent protector’ del GAMA. Així, “no només cal protegir les víctimes de l’agressor, sinó també de l’entorn hostil”, ha explicat la regidora. “D’aquesta manera aconseguim consolidar les denúncies”, ha afegit. Mentre que en 2015 es van fer 287 acompanyaments i en 2016, 280, l’any 2017 la xifra es va elevar fins als 650.

Protocols de prevenció sense denúncia

La Policia Local també pot passar un informe directe a la Policia Nacional en els casos d’aquelles dones “que no s’atreveixen a denunciar, però sí que comuniquen que l’agressor ha incomplit l’ordre d’allunyament i està a la porta del col·legi o baix de sa casa”. Així, es tracta de comunicar possibles fets delictius directament a la Policia Nacional perquè no haja de fer-ho la víctima. D’això se’n diu diligències de prevenció i en 2017 se’n van tramitar 126, mentre que en 2016 en van ser 44. Aquestes diligències “constaten que segueix havent-hi un risc”, ha explicat Meguzzato.

Una altra funció que té encomanada el grup GAMA és la formació i sensibilització en centres educatius, així com dins de la mateixa plantilla de la policia local.

Com a deures pendents, Menguzzato ha destacat la implementació d’un protocol integral d’actuació per als possibles casos de violència de gènere en els centres de salut, ja que “per ara només està en el departament de la Fe“.

Comparteix

Icona de pantalla completa