Montón reclama que els productes homeopàtics no siguen considerats medicaments

La consellera demana una reforma urgent del sistema de finançament autonòmic i la derogació dels copagaments
/ València
24 abril 2018 01:00h
Montón ha plantejat que no es comercialitze cap producte homeopàtic fins que s\'haja obtingut la seua autorització i registre.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha reclamat aquest dimarts en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que els productes homeopàtics no siguen considerats medicaments. 

A més, respecte a l'ordre que desitja impulsar el Ministeri de Sanitat relativa a la regulació d'aquestos productes, la consellera ha destacat que qualsevol iniciativa de regularització del sector ha de tindre en compte els interessos dels pacients i usuaris, la seua seguretat i la seua salut, evitar els fraus i, sobretot, posar ordre en el mercat. "Si no són eficaços ni són medicaments, així hauria de constar en l'etiquetatge d'aquestos productes", ha declarat. 

"D'un medicament s'espera que haja demostrat el seu efecte i haja complit i superat assajos d'eficàcia i seguretat dissenyats adequadament d'acord amb la regulació específica", ha comentat Montón. Per tant, si s'etiquen els productes homeopàtics com a medicaments "es corre el risc que s'empren en lloc dels que sí que han demostrat la seua eficàcia, perdent oportunitats terapèutiques i amb això posant en risc el dret a la salut com a principi fonamental de la persona". 

"Volem ser molt clars amb aquesta qüestió pels efectes que poden tindre la introducció de pràctiques sense evidència científica que no curen i les conseqüències que pot tindre per a la salut la seua substitució per teràpies que sí que estan avalades per l'evidència científica", ha remarcat. Montón ha recordat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va sol·licitar en juliol de 2017 al Ministeri corresponent que instara les autoritats comunitàries a modificar les directives europees de medicaments excloent els productes homeopàtics. 

A més, Montón ha plantejat que no es comercialitze cap producte homeopàtic fins que s'haja obtingut la seua autorització i registre, havent-se de retirar del mercat fins a eixe moment. També ha demanat que es definisca un procediment per a la retirada dels productes no autoritzats i que, mentre es duu a terme aquesta retirada, s'establisca un registre provisional que continga tots els productes homeopàtics existents actualment en el mercat, indicant la seua composició i les altres característiques que permeten avaluar la seua seguretat. 

També ha reclamat que les autoritzacions que es concedisquen es tramiten complint estrictament la legalitat vigent, sense rebaixes o condonacions de taxes i engegant els procediments sancionadors que procedisquen per la comercialització de productes no autoritzats. 

Un finançament just, també per a la sanitat

Carmen Montón també ha reclamat un canvi urgent del sistema de finançament autonòmic que permeta a totes les comunitats autònomes una prestació assistencial amb suficiència, equitat, manca de privilegis i solidaritat. La consellera ha assenyalat que el debat sobre el finançament sanitari ha de ser objecte d'un Consell Interterritorial monogràfic que definisca el model de finançament com a factor fonamental del Sistema Nacional de Salut. 

"Si no hi ha claredat sobre la reforma del sistema difícilment es podrà obrir un diàleg sobre el futur de l'SNS", ha afirmat. Per això, ha reiterat la petició de la celebració d'un ple sobre finançament sanitari que compte amb la presència del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques amb la finalitat de debatre i dissenyar el nou model. 

La consellera ha destacat que l'infrafinançament estructural del País Valencià ha llastrat la millora i consolidació dels serveis públics i, per tant, el benestar social de la ciutadania. "Reconéixer aquesta insuficiència que pateixen comunitats autònomes com la valenciana i corregir l'inequitat en el repartiment dels recursos és una tasca inajornable", ha indicat. 

Derogació del decret de l'exclusió sanitària i els copagaments

Carmen Montón també ha exigit la derogació del Decret 16/2012 que va introduir mesures com el copagament farmacèutic a pensionistes o l'exclusió de l'atenció sanitària integral a col·lectius com les persones migrants en situació administrativa irregular. 

Montón ha recordat les mesures posades en marxa pel Consell per a pal·liar els efectes d'aquesta mesura. "Hui a la Comunitat Valenciana hem anunciat l'extensió de les ajudes enfront dels copagaments al col·lectiu de les persones sense ocupació. Sumades a les ajudes que ja es concedeixen a pensionistes amb rendes baixes, persones amb diversitat funcional i menors de famílies amb pocs ingressos, quasi 1,7 milions de valencians i valencianes han deixat de pagar pels seus medicaments", ha comentat la consellera. 

"Però igual que l'atenció universal que també es presta a la Comunitat Valenciana, el nostre objectiu segueix sent la derogació del decret de retallades i exclusió que elimine la inequitat la desigualtat en l'atenció sanitària", ha afegit.

next