Diari La Veu del País Valencià
El rap, la música tradicional i les muixerangues, plats forts del primer festival de cultura popular d’Alacant

El raper alacantí Arkano serà el cap de cartell de la primera edició del festival Improversa, festival de música popular, urbana i tradicional que tindrà lloc de l’11 al 13 de maig a Alacant. Així s’ha donat a conéixer en la roda de premsa en què l’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat al Teatre Arniches les cites més destacades del trimestre en la ciutat. D’una banda, figura la primera edició del Festival Improversa i, d’una altra, la quarta Trobada de Muixerangues, que se celebrarà el 17 de juny organitzada per la Muixeranga d’Alacant amb la col·laboració de l’IVC.

A la presentació han assistit la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, i la responsable de la unitat territorial de l’IVC a Alacant, Alícia Garijo, i les raperes valencianes Tesa i Yaike, que formen part del cartell del Festival Improversa, i el president de la Muixeranga d’Alacant, Iván Quesada.

Improversa, organitzat íntegrament per l’IVC, és el festival que reuneix la música popular, tant en el seu vessant urbà com en el tradicional, on les paraules tenen un paper molt important, tant en el cant improvisat tradicional i urbà com en altres expressions més elaborades, com poden ser el hip-hop o la cançó d’autor.

En paraules de Marga Landete, aquest serà un festival “realment de música popular, fet pel poble”. “Barregem el vessant urbà, ja que a Alacant hi ha una escena molt potent d’hip-hop, amb el vessant tradicional i valencià, que a més tenen una cosa en comú: el cant improvisat té molt de pes en les dues. Hem volgut ajuntar-les i posar-les a compartir escenari. Ens agradaria molt que açò poguera generar sinergies a mitjà termini entre tota la gent que està fent música des de baix i que puguen trobar noves sonoritats”, ha explicat.

El cartell d’Improversa, que centrarà el gruix de les seues actuacions en el Teatre Arniches, comptarà amb les actuacions del raper alacantí Arkano i de Jonatan Penalba el divendres 11 de maig. El dissabte 12 de maig les actuacions seran totes en femení: l’alacantina Yaike, Tesa, JazzWoman i Lauren Nine posaran en escena les seues propostes urbanes.

El diumenge, últim dia del festival, tindran lloc a l’aire lliure les actuacions de cant d’estil amb els cantadors Xavier Benedito, Xavier de Bétera i Maria Amparo Hurtado i els versadors Francesc Nicasio, Paco de Faura i Salvador López, així com amb Bor de Paterna. A més, també hi haurà actuacions de break dance i l’Arniches acollirà a la vesprada els concerts de Víctimas Civiles i El Niño de Elche.

Per a assistir als diferents espectacles que inclou Improversa es poden adquirir entrades d’un dia o un bo de tot el festival. Les entrades estan ja disponibles en la renovada web de l’Institut Valencià de Cultura.

Trobada de Muixerangues

A més, la presentació també ha comptat amb Iván Quesada, president de la Muixeranga d’Alacant, entitat organitzadora de la 4a Trobada de Muixerangues, en la qual col·labora l’IVC i que té una gran importància com a exemple de cultura popular dins de les celebracions de les festes de Fogueres.

Marga Landete ha explicat que “en els últims temps el món muixeranguer està agafant una gran potència”. “Acaben de federar-se i estem encantats de celebrar amb ells aquesta trobada muixeranguera, que és el més multitudinari de tots quants se celebren”.

La trobada d’enguany, que tindrà lloc el 17 de juny a la plaça de Ruperto Chapí, comptarà amb un bon nombre de muixerangues convidades: Muixeranga d’Alacant, Conlloga Muixeranga de Castelló, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga la Torrentina, Muixeranga de la Marina Alta, Muixeranga de Vinaròs, Grup Corball, Muixeranga del Campello, Jove Muixeranga de València i Muixeranga de Cocentaina. A més, també estaran convidats els grups alacantins de dolçaina i tabal la Colla Sant Blai, la Colla Sant Antoni, la Colla la Canya, la Colla el Cocó i la Colla d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa