Diari La Veu del País Valencià
Les sospites de corrupció al Consell d’Europa assetgen el senador Pedro Agramunt

La seua proximitat al president de Síria, Bashar al-Assad, va costar-li la presidència de la Mesa de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE). Ara, les discutibles relacions amb els governants de l’Azerbaidjan descobertes per una investigació de l’organisme europeu han posat el senador valencià i líder del PPCV dels primers anys, Pedro Agramunt, al centre de la diana de la corrupció.

Les seues gestions presumptament compensades amb regals i altres atencions pel règim de Bakú perquè l’organisme paneuropeu avalara el procés polític al país caucàsic han produït una allau de demandes d’explicacions per part d’Agramunt i ja s’han escoltat les primeres veus que exigeixen la seua dimissió.

Informe inquisitorial

Pedro Agramunt ha contestat a la Comissió independent que investiga els suposats casos de corrupció que les conclusions de l’informe que l’acusa de ser partícip d'”activitats de naturalesa corrupta” són un “atac contra els seus drets civils” i “traspassa tots els límits de l’Estat de Dret”. Per això ha titllat l’informe d'”inquisitorial” i d’estar basat en “manipulacions”.

“Tot el que s’ha dit en relació a la meua persona en aquests dos dies, davant l’absència d’evidències, són falsedats que els seus autors reconeixen estar basades en sospites sense cap classe d’evidència o fonament”, ha denunciat en un comunicat de la seua oficina a Estrasburg.

Suport del PP

El PP del Senat ha donat credibilitat a les explicacions d’Agramunt. El seu portaveu, José Manuel Barreiro, ha parlat amb Agramunt i ha avalat la “solidesa” de les seues argumentacions. Per això descarta emprendre accions fins que no es resolga el cas.

“Per què hem d’avançar-nos a cap esdeveniment? Per què hem de jutjar abans que hi haja un pronunciament? No és lògic”, ha assegurat sobre possibles mesures preventives que poguera prendre el grup popular al Senat.

Per a Barreiro, les sospites contra Agramunt al Consell d’Europa no estan relacionades amb el seu càrrec com a senador electe. “No depén una cosa d’una altra”, ha resolt.

Preguntat per la situació d’Agramunt com a representant de l’estat espanyol al Consell d’Europa, Barreiro ha evitat pronunciar-se assegurant que la investigació esmenta altres càrrecs públics. L’informe també fa referència a actuacions sospitoses del diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà, i del secretari d’Estat de Defensa, Agustín Conde, durant missions d’observació internacional en les eleccions de l’Azerbaidjan en 2015.

El PSOE el vol fora del Consell d’Europa

El senador socialista Ander Gil ha assenyalat que els “dubtes raonables” sobre Agramunt són “insostenibles”, per la qual cosa ha sol·licitat al PP que el retire “preventivament” del Consell d’Europa.

“Exigim al PP que procedisca de manera preventiva a apartar aquest senador del Consell d’Europa perquè no és la millor carta de presentació d’Espanya davant el món. És una decisió que poden prendre aquesta mateixa vesprada”, ha reiterat el portaveu socialista.

Ander Gil ha anat més enllà i s’ha preguntat si el president del govern, Mariano Rajoy, dóna suport a Agramunt. “Plou sobre mullat”, ha carregat el portaveu socialista, qui assegura que el senador del PP està esguitat per “qüestions tèrboles des del cas Naseiro”.

Compareixença a les Corts

Més enllà del que ha dit el PP espanyol, el diputat del PPCV a les Corts Jorge Bellver ha instat aquest dimarts Agramunt a “donar les explicacions que estime convenients”.

“Desconec eixe informe. Conec les acusacions a través dels mitjans de comunicació. No les coneixem amb profunditat”, ha respost el polític popular, qui encara no ha parlat “amb Agramunt ni amb ningú més”.

El diputat de Podem, Jordi Alamán, però, ha demanat que Agramunt comparega davant la Comissió d’Assumptes Europeus de les Corts. En aquest sentit, ha afegit que “els valencians i valencianes no mereixem que el PPCV exporte corrupció i balafiament, com ha ocorregut durant tant temps”.

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Álvaro, ha manifestat que “Isabel Bonig ja no té cap excusa per mantindre” Agramunt “en el càrrec”. Segons la diputada nacionalista, Compromís va aconseguir la dimissió d’Agramunt com a president de PACE.

“Però això resulta insuficient, atesa la magnitud de l’informe. Ha de dimitir també del càrrec de senador del qual també podria haver-se’n aprofitat. La seua dimissió ha de ser ja per higiene democràtica”, ha sentenciat Àlvaro.

Comparteix

Icona de pantalla completa