Diari La Veu del País Valencià
La renda d’inclusió social beneficiarà des d’aquest dilluns 120.000 valencians amb ajudes d’entre 500 i 800 euros

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, ha confessat que en el seu departament estan “expectants” i “un poc nerviosos” per l’entrada en vigor aquest dilluns de la nova renda d’inclusió social, que beneficiarà 120.000 persones i agilitarà els tràmits per a demanar aquesta ajuda. “Estem mirant com impacta això en la població”, ha assenyalat Oltra als periodistes després de presentar un acord de col·laboració per a atendre dones amb addiccions víctimes de violència de gènere i ser preguntada per aquestes ajudes. Segons Oltra, han estat multiplicats per quatre els equips socials per a afrontar el repte i poder donar resposta a tots els objectius que la conselleria té en l’àmbit social.

La consellera també ha subratllat que es preveu que la prestació, amb quanties que van des dels 500 als 800 euros, es puga incrementar un 25 per cent per a fer front a les despeses d’habitatge, llum, aigua i gas. “Arribarem a prop de 120.000 persones; famílies que durant la gestió de la crisi s’han empobrit i amb aquesta nova renda no solament tenen el dret a una prestació sinó a la inclusió social”, ha indicat Oltra. La també vicepresidenta del Consell ha destacat que els beneficiaris podran estabilitzar la seua situació econòmica per a dedicar-se a construir un projecte de vida independent a través dels itineraris d’inclusió social.

Oltra ha assenyalat que la renda d’inclusió comença el dia de Sant Jordi i ha confiat que això els “ajude un poc” perquè és un patró “molt sentit” al territori valencià. Mónica Oltra ha indicat que la gent “està responent i està anant a sol·licitar-ho” i al llarg del dia els equips socials els diran “com ha anat”. Preguntada per la preocupació manifestada des de l’Ajuntament de València per un possible col·lapse davant el gran nombre de peticions, Oltra ha assenyalat que és “normal que hi haja més càrrega de treball” en el primer dia i les primeres setmanes. “Moltes de les persones han estat esperant que entrara en vigor la llei i no van renovar la renda garantida de la ciutadania. Els equips saben que això suposarà més càrrega de treball les primeres setmanes”.

No obstant això, la consellera ha indicat que s’agilitarà el tràmit perquè no hauran d’anar a diverses finestres, ja que s’associarà directament a la renda d’inclusió altres ajudes com les beques de menjador o transport. “Anar de finestra en finestra els suposava un calvari interminable perquè cada vegada havien de recordar la seua situació d’empobriment i això psicològicament tenia un impacte molt gran”, ha indicat Oltra. “El que vol la gent és guanyar-se la vida, ser autònoma, independent i no haver de dependre de les rendes de sosteniment social però, mentre això passe, els poders públics hem d’estar donant suport a la gent que ho està passant malament”, ha conclós.

Comparteix

Icona de pantalla completa