Diari La Veu del País Valencià
El risc de patir violència masclista es multiplica per quatre en dones amb problemes de salut mental o conductes addictives

Les dones amb problemes de salut mental i d’addicció són un grup d'”especial vulnerabilitat”, ja que la probabilitat que patisquen maltractaments és de dos a quatre vegades major que la resta de dones. Per açò, a partir d’ara, aquestes víctimes de violència de gènere tindran prioritat en la xarxa d’atenció de salut mental i en la xarxa de conductes addictives.

Així figura en l’acord assolit per la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, per a donar una resposta coordinada a les dones amb addiccions o problemes de salut mental que són víctimes de violència de gènere. D’aquesta manera, l’acord, signat pel director general d’Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, i la direcció general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, donarà prioritat a aquestes víctimes en la xarxa d’atenció de salut mental i la xarxa de conductes addictives.

De la mateixa manera, s’estableix una coordinació entre els professionals dels Centres Dona o els Recursos residencials especialitzats en violència i els de les Unitats de Conductes Addictives (UCA) i les Unitats de Salut Mental (USM).

Sobre aquest tema, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que es tracta d’un acord “molt important per a la lluita contra aquest tipus de violència” que s’emmarca en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i en el Pacte de Salut Mental. Oltra ha constatat que és necessari un protocol d’atenció amb “recursos específics i professionals amb formació específica” per a aquestos casos “perquè no són solament víctimes de maltractaments, sinó que tenen a més problemes associats”.

Per la seua banda, la consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha apuntat que els estudis indiquen que tres de cada quatre dones amb problemes de salut mental greu han patit violència en l’àmbit familiar o en la parella alguna vegada en la seua vida. En concret, el tipus de violència més freqüent és la psicològica, que, segons els experts, és “la més difícil de demostrar i pot no ser percebuda per la víctima. No obstant açò, pot provocar nombroses seqüeles a llarg termini”, ja que empitjora la simptomatologia psiquiàtrica i augmenta el risc de suïcidi.

A més, les dones amb problemes de salut mental tenen menor autonomia, solen viure situacions de solitud i aïllament social i sovint es troben amb dificultats econòmiques. Per tot això, Sanitat i Igualtat han desenvolupat aquest acord de col·laboració que pretén donar una adequada atenció a aquestes dones de forma immediata, mitjançant la protecció i el tractament necessari.

L’acord articula una doble via, de manera que si els Centres Dona o residencials detecten la necessitat de rebre atenció sanitària en la xarxa de salut mental o de conductes addictives es donarà avís als serveis d’Urgències de la zona perquè determinen si requereix ingrés hospitalari. Si el cas no és urgent, es donarà prioritat i resposta en un màxim de 72 hores des de la sol·licitud. Així mateix, aquestes dones tindran prioritat en cas de necessitar ingrés en una Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica, Unitat de Desintoxicació Hospitalària, Comunitat Terapèutica o Habitatge tutelat de Drogodependències o un altre dispositiu de la Xarxa de Salut Mental.

De la mateixa manera, quan una dona atesa en la Xarxa de Salut Mental o en la Xarxa de Conductes Addictives presente indicis de patir violència de gènere, s’actuarà seguint el Protocol per a l’Atenció a les Dones Víctimes de Violència de Gènere i es derivarà al Centre Dona més proper perquè reba un assessorament especialitzat jurídic, social i psicològic, sempre que la seua situació clínica ho permeta i sempre amb previ consentiment de la dona.

Els Centres Dona presten servei les 24 hores del dia i ofereixen atenció telefònica gratuïta, amb horari ininterromput tots els dies de l’any, a través del telèfon 900 58 08 88. Per la seua banda, la xarxa assistència en matèria de drogodependències i trastorns addictius garanteix als pacients un circuit continuat de diagnòstic, desintoxicació, deshabituació i integració social a través de l’acció coordinada de tots els recursos integrats en la xarxa pública valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa