Diari La Veu del País Valencià
Sagunt i Potries: com ser capitals culturals tenint 63.000 habitants de diferència

Sagunt i Potries ostentaran des del proper 25 d’abril el títol de Capital Cultural Valenciana. Totes dues localitats prenen el relleu de Gandia i gaudiran del reconeixement i l’espenta de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport fins al mateix dia de l’any 2019. En el cas de la ciutat del Camp de Morvedre, la capitalitat representa una reconeixença a l’aposta d’oferir una programació cultural que toca tots els vessants, des del patrimonial fins a la cultura tradicional, que aspira al fet que la UNESCO declare el municipi com a Patrimoni de la Humanitat. El “llogaret” de la Safor, com ho va qualificar la seua alcaldessa, Assumpció Domínguez, és un model d’aposta per la cultura com a eina de creixement econòmic. Amb escassos 1.000 habitants i un pressupost de 800.000 euros, Potries va destinar en 2017 el 33% del total per a dur endavant una agenda cultural ambiciosa que compta fins i tot amb un pla estratègic local, va incidir la regidora.

Enguany, després que el títol de Capital Cultural Valenciana recaiguera en Gandia, amb la finalitat d’introduir millores en el reconeixement, “volíem premiar els pobles menors de 5.000 habitants”, va explicar, aquest dilluns, el conseller Vicent Marzà durant la presentació de la capitalitat al Centre del Carme. Per això, Sagunt, com a municipi de més de 5.000 persones, i Potries, com a menor, ostentaran el càrrec durant un any i seran l’epicentre de la programació musical i d’arts escèniques que impulsa la Conselleria mitjançant l’Institut Valencià de Cultura (IVC).

Entre les novetats, ambdues localitats tindran dos nous festivals musicals. En el cas de Sagunt, a La Nau, l’antiga siderúrgia d’Alts Forns de la Mediterrània adquirida per la Generalitat el passat mes de gener, se celebrarà, en juliol, el Music Port Fest dedicat al rock i al pop i, per la seua banda, Potries acollirà el Potries Music Fest, una fita que reunirà conjunts de música de cambra amb cantautors.

Francesc Fernández, alcalde de Sagunt, junt amb el conseller Vicent Marzà i l’alcaldessa de Potries, Assumpció Domínguez, aquest dilluns al Centre del Carme. / DIARI LA VEU

Les dues poblacions, en el camp de les arts escèniques, seran l’escenari d’Aigua, una producció entre l’IVC, el Festival Vit de Vila-real, l’Institut d’Estudis Baleàrics i la companyia Muc de Castelló. En el cas de Sagunt, l’espectacle es podrà veure dins de la propera edició del Sagunt a Escena, que en aquest 2018 també rebrà un nou impuls econòmic amb 25.000 euros més per al pressupost “perquè siga un dels més grans d’Europa”, va indicar l’alcalde de Sagunt, Francesc Fernández. Sagunt i Potries també acolliran almenys una exposició coordinada pel Consorci de Museus i diverses activitats provinents de les tres àrees que formen part de l’IVC, a més d’una trobada dels sectors culturals.

L’objectiu de Sagunt: ser Patrimoni

Sota el lema ‘Civitas amabilis’, el projecte amb què Sagunt es va erigir Capital Cultural Valenciana, la ciutat pretén potenciar el “reconeixement” que simbolitza el títol per a impulsar la candidatura a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, un objectiu que, després de tancar la primera fase “de convenciment”, està, a hores d’ara, començant amb el projecte que el consistori liderat per Fernández vol presentar a la institució internacional.

A llarg d’aquest any, la programació cultural es multiplica, de manera que es converteix en un dels municipis, més enllà de València, Alacant i Castelló de la Plana, amb més espais i activitats culturals. En la punta de llança, Sagunt comptarà amb les societats que han deixat una empremta innegable, com ara els ibers i els romans, fins a la creació al voltant de la revolució industrial. Dins dels actes de celebració del Festival de Recreacions Històriques de Sagunt ‘Saguntum invicta’, que es desenvoluparan del 27 al 29 d’abril, hi haurà dues fites específiques per a la inauguració de la seua capitalitat cultural. D’una banda, la recreació a la plaça Major d’un soterrament iber i, d’una altra, a les 22.30 hores, a la plaça Cronista Chabret, l’espectacle Farenheit Ara Pacis, de la companyia Xarxa Teatre.

Durant els dotze mesos, la ciutat acollirà festivals diversos com Percumon –dedicat a la percussió–, Sagunt Ressona, visites teatralitzades al Museu Arqueològic, l’Splash dedicat al còmic, els premis literaris Ciutat de Sagunt i el Novembre Negre, entre diferents activitats culturals en les quals, segons va incidir l’alcalde, ja s’han notat els resultats, com una major afluència de gent que acudeix a Sagunt a gaudir de l’agenda cultural.

Potries, qui més inverteix en cultura

El model cultural de Potries és únic i exemplaritzant. De fet, és el poble que, percentualment, més diners inverteix en cultura, va destacar Marzà. Potries, amb 800.000 euros de pressupost, va destinar en 2017 el 33% del total a programar cultura, va reconéixer la seua alcaldessa a preguntes de Diari La Veu. La decisió de reservar 264.000 euros respon al fet que “la cultura està en el nostre ADN”, va explicar Assumpció Domínguez. El consistori de la Safor va posar en marxa en 2017 un pla estratègic cultural amb el qual s’espera tindre bons resultats sobre les polítiques culturals aplicades. Això no obstant, Domínguez va avançar que, tot i que és prompte per a donar xifres, pocs mesos després d’iniciar-se el projecte ja es nota al municipi un augment de població atreta per l’oferta global del poble.

Amb el lema de Patrimoni viu, Potries posa de relleu la seua arquitectura al voltant de l’aigua, el rec i l’horta amb uns personatges històrics clars com els moriscos i els repobladors al voltant del riu Serpis.

Aquest dissabte, tant a Sagunt com a Potries començaran els actes inaugurals de la capitalitat cultural. En el cas del municipi de la Safor, s’iniciaran les visites al Museu Cassoleria Ángel Domínguez. A la Casa de la Cultura es representarà l’obra El viatge a la lluna, de G. Melier, a càrrec de la companyia Tries-Titelles. Després d’un passeig pel nucli antic del poble tindrà lloc una entrada de bandes de música, amb l’Associació Artisticomusical Sant Blai de Potries i L’Aranya d’Albaida i el Grup de Dolçaines de la Safor.

Potries acollirà la primera Mostra Titellart, la residència d’artistes europeus, òpera a carrer, recitals de poesies, unes jornades sobre arts històriques valencianes a mitjan juny o el Potries Music Fest.

Comparteix

Icona de pantalla completa