Diari La Veu del País Valencià
València ja té un passeig en record a Guillem Agulló

VALÈNCIA. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit l’acte d’homenatge al jove antifeixista Guillem Agulló, assassinat a mans d’individus d’ultradreta ara fa 25 anys. Com a record a la seua memòria i en defensa de la democràcia i la llibertat, l’alcalde ha proclamat “sense pors i sense ambigüitats” els valors de la pluralitat, el respecte i el diàleg.

Amb un al·legat a favor de la democràcia, la llibertat i la igualtat, Joan Ribó ha donat el suport del consistori a totes aquelles persones que treballen per la convivència i el respecte mutu. “Per això, l’Ajuntament de València va estar al costat de les víctimes de la violència feixista el passat 9 d’Octubre. Sense pors ni ambigüitats. I per aquest mateix motiu, l’Ajuntament està hui on hauria d’haver estat ja fa dècades: retent homenatge a la figura de Guillem Agulló en companyia de la seua família, del seu poble, de la seua gent”. L’alcalde s’ha adreçat amb aquestes paraules als nombrosos participants en l’acte d’homenatge celebrat als Jardins dels Vivers, un dels passejos dels quals porta des d’aquest dissabte el nom del jove antifeixista assassinat l’any 1993.

Guillem Agulló i Salvador, nascut a Burjassot en 1974 i jove militant en moviments antifeixistes, va ser assassinat en la matinada de l’11 d’abril de 1993 en la localitat de Montanejos a mans d’un grup d’extrema dreta. Tal com ha remarcat l’alcalde durant l’acte d’homenatge, “la seua pèrdua no l’oblidarem mai, perquè va ser víctima de l’odi, un odi que no ha deixat d’amenaçar-nos com a poble i que hui encara es fomenta per una extrema dreta que no ha de tindre cap oportunitat d’actuar amb impunitat, ni a casa nostra ni en cap altre lloc del món”.

Per això, Ribó ha defensat el caràcter de València com una ciutat “oberta i diversa”. “No hi ha espai per a l’odi –ha afirmat l’alcalde– perquè els valencians i les valencianes som i volem continuar sent un referent de tolerància, respecte i diàleg. 25 anys després d’un assassinat que tenim molt present en la nostra memòria, volem avançar cap al futur com una societat valenta que s’oposa al terror amb el convenciment que la raó i la pluralitat són més fortes i són majoritàries”.

L’acte d’homenatge ha comptat amb la presència de nombroses entitats ciutadanes, socials i polítiques, així com familiars i amics d’Agulló. L’alcalde ha defensat el “ferm posicionament de València a favor dels valors democràtics, de la pau i de la justícia” i ha expressat el seu compromís de “no cessar en l’objectiu de propiciar una societat on la diversitat siga una oportunitat d’enriquiment per a totes i tots”.

“I per això –ha conclòs– volem que aquest Passeig de Guillem Agulló siga símbol de la ciutat i de la societat que, durant tant de temps, moltes valencianes i valencians hem somiat i per la qual Guillem Agulló va lluitar”.

Amb Ribó, també hi eren la tinent d’alcalde, Sandra Gómez; la regidoria Pilar Soriano; la família de Guillem Agulló; el vicepresident d’ACPV, Ferran Suay, i el secretari d’ACPV, Toni Gisbert. Gisbert ha assegurat que aquest era “un moment molt especial del dia de hui”. “És per a nosaltres un moment molt emotiu que finalment la ciutat de València reconega la figura i la persona de Guillem Agulló i tot el que ell representa”, ha afegit. I ha manifestat que, amb la inauguració del passeig, “València es reconcilia amb el futur, amb la llibertat i amb la justícia”.

Aquesta inauguració ha sigut la cloenda de la manifestació per la Diada del 25 d’Abril, que estava convocada a les 18 hores a la plaça de Sant Agustí sota el lema de ‘País Valencià, un país obert’.

Comparteix

Icona de pantalla completa