Diari La Veu del País Valencià
L’Oceanogràfic comença a substituir els plàstics d’un sol ús per utensilis de fusta, paper i canya de sucre

L’Oceanogràfic de València ha començat a eliminar els plàstics d’un sol ús, com ara coberts i bosses, i els està substituint per utensilis fets de fusta, bosses de paper o gots fets a partir de canya de sucre.

L’Oceanogràfic de València, gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium, es compromet a reduir de forma progressiva l’ús de plàstics d’un sol ús en les seues instal·lacions tant de govern interior com al servei públic.

Fins al moment, s’han substituït els coberts de plàstic per peces de fusta, els gots són de canya de sucre i els plats, de cartó. Les bossetes de sucre seran de paper en un termini màxim de dos mesos i s’instal·laran punts de reciclatge específic de plàstic per tot l’aquari.

Igualment, el proveïdor d’aigua en màquines ofereix als clients de l’Oceanogràfic unes botelles de plàstic, que “superen amb escreix els paràmetres mínims establits per la legislació espanyola per al reciclatge”.

Segons ha informat l’aquari en un comunicat, aquesta acció s’emmarca en les activitats dutes a terme pel seu 15 aniversari, així com pel “compromís de la institució contra les deixalles marines, tant en accions com en propostes mediambientals, seguint les directrius de la Comissió de Medi Ambient de la Unió Europea”.

També citen el compromís #OurOcean de l’Oceanogràfic pels mars, subscrit per l’aquari i la seua Fundació Oceanogràfic, que recull la decidida voluntat de treballar “amb tots els recursos que disposa contra les deixalles marines, entenent aquest fenomen com un dels atacs més reals a la salut dels nostres oceans i, per tant, al nostre planeta”, segons s’explicita en el primer dels seus punts.

Més divulgació i pedagogia

Un altre punt és el d’ampliar les propostes divulgatives que ja existeixen a l’Oceanogràfic, continuar incloent en les activitats pedagògiques missatges de conscienciació i fer arribar al gran públic les greus conseqüències de la invasió de plàstics dels oceans.

Un aspecte important és el de col·laborar amb la Fundació Aigües de València per a promoure el consum d’aigua de l’aixeta com una eina eficaç enfront de l’ús abusiu de botelles de plàstic, una de les principals fonts de la contaminació marina.

L’Oceanogràfic també està treballant amb confraries de pescadors per a la recuperació i reciclatge de residus marins i es proposa impulsar recerques sobre la situació de les platges i el seu entorn i sobre el desenvolupament d’eines útils i noves que permeten la neteja de les aigües.

Com a accions divulgatives, des de l’Oceanogràfic i la seua Fundació volen fer arribar a les administracions la urgència d’actuar amb aquesta meta mediambiental i desenvolupar campanyes per a retirar del fons marí ploms emprats per a la pesca. En aquest sentit, ja ha començat a distribuir contenidors entre els centres de busseig valencians, de manera que s’ha unit al Projecte Plumbum de l’Associació Hippocampus.

L’Oceanogràfic fa anys que desenvolupa activitats per a la sensibilització pública davant el greu problema de les deixalles marines. Per exemple, en els tallers que realitza habitualment, en els cursos que organitza amb escolars i en les comunicacions que adreça als seus visitants.

Un mural de Paco Roca és el testimoni més permanent i directe d’aquesta tasca de conscienciació, al costat del contingut dels tallers de reciclatge de botelles de plàstic en meduses o la neteja de platges i, com una constant, la solta de tortugues curades en l’ARCA del Mar, “l’hospital” de l’Oceanogràfic, en les quals sempre s’informa dels problemes a què s’enfronten aquestos quelonis, entre ells les deixalles marines.

Comparteix

Icona de pantalla completa