Diari La Veu del País Valencià
Empreses japoneses amb negocis a Catalunya s’interessen per les condicions inversores de València

El viatge al Japó organitzat per la Generalitat en col·laboració amb les cambres de comerç i la patronal valenciana va tindre efectes “molt positius”, segons totes les parts. Cap gran anunci, però sí que es confia que la “gota malaia”, com van definir la missió comercial, servisca en un futur per a atraure inversions al País Valencià.

“S’ha d’estar en aquestos mercats i t’han de conéixer. És molt important que vegen que institucions i empresaris anem tots de la mà”, assenyalava un destacat líder empresarial moments abans d’agafar l’avió de tornada a València. Aquesta presència, si bé no té efectes immediats –i menys en un mercat tan complex i tancat com el japonés–, sí que pot tindre una repercussió positiva a mitjà termini.

Aquesta és la impressió amb què tornen a casa els empresaris valencians i la Generalitat, representada pel president Ximo Puig i pel conseller d’Economia, Rafa Climent. Principalment per allò que es va parlar a la reunió que van mantindre dimecres passat amb el president del Comité Bilateral Empresarial Espanya-Japó, Mikio Sasaki, que és alhora el director general de Mitsubishi Corporation.

Durant la reunió, Sasaki va preguntar per la situació política espanyola actual i per les conseqüències del moment d’excepcionalitat que viu Catalunya. El responsable de l’empresa Mitsubishi “volia saber quina era la disposició de la Comunitat Valenciana per a atraure inversions” en el marc de les noves relacions a partir de 2019 del Japó amb Europa i amb l’estat espanyol, en particular, segons va explicar el president Puig.

Això no vol dir, però, que Mitsubishi tinga en els seus plans a curt termini traslladar la seu de la seua filial espanyola a València. “És una decisió empresarial”, va matisar Puig, qui va dir que el treball del Consell no pot ser un altre que “fer les coses bé” perquè les empreses que vulguen anar al sud d’Europa “ara ho facen a la Comunitat Valenciana”. Amb tot, va admetre que les persones presents a la reunió “evidentment tenien un gran interés per saber com s’estava reaccionant a la Comunitat respecte a la situació política de Catalunya”.

No és cap notícia que des del resultat del referéndum del passat 1 d’Octubre celebrat a Catalunya moltes empreses han canviat la seua seu social a altres indrets de l’Estat. Moltes, al País Valencià. La reunió, però, va servir perquè Sasaki “obrira la mirada” a la delegació empresarial “respecte a la situació que en aquestos moments viu Espanya i la possibilitat d’atraure inversions que en aquest moment no anirien a la seua destinació natural, que és Catalunya”, va reconéixer el cap del Consell.

No hi ha cap arribada d’una empresa important japonesa de manera imminent, si bé la bona notícia és que veuen el País Valencià com un possible escenari si decidiren marxar de Catalunya les empreses nipones que treballen a l’Estat, que principalment estan domiciliades a Barcelona.

De fet, la filial espanyola de Mitsubishi ja no figura registrada al carrer Comte d’Urgell de Barcelona, on tenia el seu domicili fiscal fins el passat 15 de gener en Catalunya. Ara estan a Madrid, concretament a San Fernando de Henares, però tot i això es van interessar per les condicions inversores valencianes. Ells podrien no ser els únics, atés que el directiu de Mitsubishi també representa els interessos d’altres empreses en la seua qualitat de president del Comité Bilateral Empresarial Espanya-Japó.

El president va aprofitar l’ocasió, com ha vingut fent durant tota la darrera setmana tant a la Xina com al Japó, per a explicar la situació politicosocial actual del territori valencià. “Nosaltres els vam explicar que és un entorn d’estabilitat política i cohesió social, de transparència, de modernització i d’innovació. Amb aquestes possibilitats volem situar-nos en el millor dels escenaris perquè les inversions japoneses es puguen invertir en la Comunitat Valenciana”, va assenyalar Puig. Ara, la decisió està en mans de les empreses japoneses.

Comparteix

Icona de pantalla completa