Diari La Veu del País Valencià
Caturla nega irregularitats en adjudicacions de Ciegsa i responsabilitza els tècnics de les obres fetes

Máximo Caturla, exsecretari autonòmic d’Educació, ha negat davant el jutge qualsevol tipus d’irregularitat en adjudicacions a empreses per a la construcció de col·legis i ha descarregat en els tècnics la responsabilitat de les decisions i treballs realitzats, segons ha pogut saber Europa Press.

Caturla estava citat a declarar aquest divendres al Jutjat d’Instrucció número 18 de València per la nova peça del cas Imelsa, en què s’investiga el pagament de comissions il·legals a canvi d’adjudicacions de l’empresa pública de construcció de centres educatius Ciegsa.

L’exsecretari d’Educació ha arribat a la Ciutat de la Justícia passades les 10.30 del matí al costat del seu advocat i ha manifestat que no volia fer cap tipus de declaració. Ha comentat que el que havia de dir li ho indicaria al jutge. Aquest divendres també estava citat al jutjat Marcos Benavent, exgerent de l’empresa pública, però la seua compareixença s’ha tornat a ajornar una vegada més.

Durant la seua declaració, Caturla ha assegurat que no recordava moltes coses, ha negat irregularitats en adjudicacions i ha afirmat que no ha cobrat ni una comissió per res. Així mateix, ha subratllat que cap polític li va ordenar les adjudicacions. “Ningú em va ordenar res”, ha dit. A més, ha insistit que totes les adjudicacions i treballs realitzats eren correctes i passaven per la supervisió dels tècnics, que donaven el vistiplau per a executar-los.

En octubre, Caturla ja va negar qualsevol irregularitat en l’empresa pública encarregada de construir els centres educatius públics. En aquella ocasió, va negar que ell fóra el responsable de les adjudicacions i va recordar davant de la comissió de les Corts que analitza la gestió de Ciegsa que “no formava part de les meses de contractació”. Aquesta responsabilitat li corresponia a un “assessor executiu” i als funcionaris que, en qualsevol cas, “van fer una gestió correctíssima i legal”.

Irregularitats entre 2003 i 2007

A més de Caturla i Benavent, en aquesta peça d’Imelsa tenen la condició d’investigats per suborn, prevaricació i malversació l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, quatre tècnics de Ciegsa i els responsables de mercantils adjudicatàries Cleop, BM3 i Dragados.

En aquesta peça el jutge investiga l’adjudicació de contractes sense respectar els principis de legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l’arbitrarietat amb la finalitat d’afavorir contractualment determinades empreses en l’adjudicació d’obra pública a canvi de comissió o obsequi.

Aquestes irregularitats en la contractació entre 2003 i 2007 podrien tindre una “finalitat de lucre que podria tindre el seu origen o propòsit en el finançament d’un determinat partit polític o alternativa o conjuntament a això, en el lucre personal, ja confessat pel principal investigat en aquesta causa, Marcos Benavent”, segons exposava el jutge en la seua resolució.

Respecte dels tècnics, el jutge investiga si van poder col·laborar donant una cobertura d’aparent legalitat a decisions que estaven establides arbitràriament i per endavant i si van justificar sobrecostos sobre una base fictícia o sense una vertadera justificació per a obtindre més finançament o compensar econòmicament les empreses que pagaven comissions amb el consegüent perjudici econòmic per a l’erari públic de la Generalitat.

L’informe policial recull indicis delictius respecte a les següents obres o adjudicacions: IES número 4 de Torrevella, adjudicat a Cleop; IES la Llosa de Ranes i IES Xirivella; IES El Cabanyal, adjudicat a BM3; CEIP número 5 de Borriana, a la UTE BM3-Dragados, i CEIP 7 de Santa Pola a una altra UTE de les mateixes empreses.

Comparteix

Icona de pantalla completa