Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre la contramanifestació del 25 d’Abril: Espere que no es convertisca en una ‘batalla campal’

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha apel·lat a la memòria a mitjà termini per a recordar què sol ocórrer quan s’autoritzen contramanifestacions ultres a poca distància de manifestacions pacífiques. A València “ja tenim experiència”, ha dit aquest divendres en la roda de premsa posterior al Ple del Consell en ser preguntada sobre el vistiplau de la delegació del govern espanyol perquè un col·lectiu ultradretà, Defenem Valéncia, es manifeste a la plaça de la Reina de València aquest dissabte a la mateixa hora que recorrerà pels carrers del centre de la ciutat la manifestació del 25 d’Abril, tal com va informar Diari La Veu el passat dijous.

Oltra s’ha mostrat prudent a l’hora de decidir qui sí i qui no pot manifestar-se i com pels carrers. “Són temes complicats”, ha començant dient, perquè el dret a la manifestació està recollit per la Constitució, ha recordat. Ara bé, “l’experiència ja ens ha demostrat que fa uns mesos que a aquesta ciutat, sense retallar el dret a la reunió, sí que s’ha d’ordenar que el dret a una reunió pacífica no es convertista en una batalla campal on un grup d’ultradreta intente agredir els qui es manifesten pacíficament”, ha recordat en referència als atacs ultres ocorreguts el passat 9 d’Octubre.

Carregant el vídeo…

“Tenim experiència malauradament que les convocatòries dels partits d’ultradreta són molt violentes i, per tant, se n’ixen dels paràmetres del que es considera reunió pacífica”, ha seguit raonant. “Anar amb vares i pals no és una reunió pacífica; això és una altra cosa i no està emparada pel dret constitucional”, ha afegit.

Tenint en compte els antecedents, Oltra confia que la delegació del govern espanyol “ordene” i “protegisca el dret a la reunió pacífica” i que, per tant, “impedisca que [les persones assistents] siguen agredides”, ha pregat. “Vull pensar que el delegat del govern, açò que estic dient, que és de primer de Dret Constitucional, també ho sap, i actuarà en conseqüència”.

Oltra ha demanat així mesures de seguretat al delegat del govern espanyol per a protegir els drets de les persones que es manifestaran aquest dissabte des de la plaça de Sant Agustí fins a Vivers, on es retrà homenatge a Guillem Agulló i s’inaugurarà el passeig que rebrà el nom del jove antifeixista assassinat a Montanejos. I més quan els ultres “han demostrat la seua violència en convocatòries anteriors” on “el que fan és amenaçar”.

Per una altra banda, España 2000 també té previst concentrar-se a la plaça del Pilar, davant de la seu de Compromís, el proper 25 d’Abril. Respecte d’aquest acte que pretén dur a terme el partit ultradretà, Oltra l’ha qualificat com “un setge a la seu d’un partit” i no una concentració pacífica, “sobretot pel perfil de qui convoca, que té antecedents violents quan han convocat aquestes concentracions”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa