Diari La Veu del País Valencià
El testimoni de l’empresa Ube desperta l’interés de dues companyies japoneses més d’instal·lar-se al País Valencià

L’opinió d’un compatriota és molt important per a un japonés a l’hora de prendre una decisió sobre algun aspecte que no coneix. Passa amb les relacions personals, les destinacions turístiques i també en el món de l’empresa. Per aquesta raó, la Generalitat i la patronal valenciana han trobat en la multinacional nipona Ube Industries –amb una planta a Castelló de la Plana des de 1994– el seu millor aliat per a vendre les bondats d’invertir al País Valencià.

Els dirigents de la companyia japonesa, que fa quasi 25 anys van radicar la seu de la seua divisió de components químics per a Europa a la capital de la Plana, van exercir aquest divendres de preceptors del territori valencià davant un fòrum d’empresaris japonesos de la prefectura de Yamaguchi. En l’acte celebrat a Ube –ciutat que dóna nom a la companyia–, el president de la divisió de productes químics de la firma nipona, Masahiko Nojima, va detallar a les empreses amb interés de fer el salt a Europa els avantatges d’invertir al País Valencià front a altres regions europees o de l’Estat.

No és la primera vegada, però, que els representants d’Ube expliquen la seua “bona” experiència de més de 20 anys a Castelló. Fruit de les recomanacions dels seus executius, altres dues empreses també de la regió de Yamaguchi estan interessades a invertir al territori valencià. Malgrat que l’executiu d’Ube, Masahiko Nojima, no va donar per segura l’operació es va atrevir a donar els noms de les empreses Takayama i Tosoh.

Aquestes dues químiques dedicades a la sosa càustica, la primera, i al material per a bateries, la segona, haurien mostrat un especial interés per les possibilitats i avantatges competitius que ofereix el País Valencià. Segons va explicar Nojima, tot i no haver res tancat, aquestes dues empreses no necessàriament estarien pensant a traslladar part del seu negoci a Castelló.

Les raons per les quals els japonesos s’interessen en el País Valencià com a territori d’inversió són primer de tot els costos laborals. L’autonomia és la quarta més competitiva de l’Estat pel que fa a cost laboral. Les bones comunicacions i transports amb Europa i les connexions amb Àsia i Amèrica Llatina per mar, principalment des de València, també és un factor important de decisió. El representant d’Ube es va sincerar i va explicar que les ajudes del Consell i de la Unió Europea per produir des de Castelló també és un element a tindre en compte.

Estabilitat, creixement i transformació

Malgrat que el País Valencià no va tindre aquest divendres al Japó millor preceptor que el responsable d’Ube, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va aprofitar la presència dels empresaris per a tractar de convéncer més empreses nipones d’invertir al territori valencià. Actualment les xifres d’inversió japonesa són molt baixes. A tot l’Estat van sumar amb prou feines els 17,6 milions d’euros.

La principal basa esgrimida pel president Puig en el fòrum empresarial va ser l’estabilitat política i social i la seguretat jurídica de la qual gaudeixen les empreses valencianes, raó per la qual, segons Puig, “la Comunitat Valenciana va ser la regió on l’any passat més es va incrementar la inversió directa estrangera”. També va esmentar la situació geoestratègica dels ports valencians com a portes d’entrada al mercat europeu dels productes del nord d’Àfrica, d’Àsia i de l’àrea del Pacífic.

Puig va explicar la bona marxa de l’economia valenciana, que creix per sobre de la mitjana espanyola i europea gràcies, en part, al fet que en els darrers anys s’ha superat “exercici rere exercici la xifra rècord d’exportacions”, de manera que s’ha ampliat la base exportadora fins al 6% d’empreses dins del teixit empresarial valencià. Per últim, el president va destacar la transformació digital de l’economia, un aspecte clau en un mercat punter en aquest camp com és el japonés.

Recepcions oficials

Abans del seminari empresarial, la delegació que conforma la missió comercial al Japó va visitar la seu principal de l’empresa Ube Industries, on va ser rebuda pel president de la companyia Michio Takeshita.

A l’aeroport, on la delegació va arribar procedent de Tòquio, l’alcaldessa d’Ube City va rebre la missió comercial, a qui va explicar els lligams de la ciutat amb Castelló de la Plana gràcies a l’empresa química que porta el nom de la localitat.

Després, la comitiva es va desplaçar fins a la ciutat de Yamaguchi, on el president Puig i el conseller d’Economia, Rafa Climent, es van reunir amb el governador d’aquesta prefectura del sud del Japó.

Amb aquestos actes s’ha posat punt final a la missió comercial que va començar diumenge passat a la Xina i que ha tingut com a eixos principals la cerca de l’increment de les exportacions valencianes per a reequilibrar la balança comercial i d’inversions productives per al País Valencià i la presentació del territori com a destinació turística al mercat xinés i japonés.

Comparteix

Icona de pantalla completa