El Suprem demana a Montoro que acredite per què afirma que no es van gastar diners públics per a l'1-O

El jutge Pablo Llarena assegura que les declaracions del ministre "contradiuen" les proves recollides durant la instrucció
18 abril 2018 01:00h

El jutge del Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència on requereix al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que envie informació "amb la major brevetat possible" on acredite per què afirma que no es van gastar diners públics en l'organització de l'1-O. En una entrevista a El Mundo publicada dilluns, el ministre assegurava que no es va gastar "ni un euro" de les arques públiques en l'organització del referèndum ni tampoc en la manutenció de Carles Puigdemont a l'estranger.

Segons Llarena, aquestes declaracions "contradiuen" proves recollides durant la instrucció. Per això, li demana que acredite aquesta "certesa" que no va existir malversació, ja que el govern espanyol controlava en aquell moment els comptes de la Generalitat de Catalunya. El jutge també exposa que, durant les declaracions indagatòries d'aquesta setmana, diversos encausats han sostingut que no hi va haver malversació i han citat, precisament, les declaracions de Montoro per a defensar-ho.

El jutge instructor de la causa del procés ha dictat una providència aquest dimecres on insta Montoro a enviar-li la informació per a donar "suport objectiu" a les seues declaracions a El Mundo. Llarena diu que aquestes afirmacions contradiuen "les fonts de prova" que figuren a la instrucció de la causa. 

La Generalitat de Catalunya, intervinguda per Espanya

A la interlocutòria de processament, Llarena deia que, d'acord amb les investigacions practicades, s'havien destinat almenys 1,6 milions d'euros de diners públics a l'organització del referèndum. Concretament, estableix que es van gastar 224.834 euros en el registre dels catalans a l'estranger; 277.804 euros en campanyes de publicitat i difusió; 979.661 euros per a repartir paperetes, el cens electoral i les citacions de les meses, i 199.700 euros per a la participació d'observadors internacionals.

Llarena ha processat 14 dels 25 investigats pel delicte de malversació: tots els membres del govern català i de la Mesa, a excepció de la presidenta, Carme Forcadell. 

A la providència, Llarena no amaga que fa el requeriment a Montoro després que diversos encausats que han passat pel Suprem aquesta setmana hagen usat aquesta entrevista per a defensar que no hi va haver malversació. Entre ells, el vicepresident destituït i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, o aquest mateix dimecres el conseller destituït de presidència, Jordi Turull. 

El ministeri de Montoro ha estat controlant les finances catalanes des de l'estiu. A finals de juliol, el govern espanyol ja va aprovar demanar setmanalment certificats als responsables de la gestió i intervenció econòmica de la Generalitat de Catalunya per a comprovar que no hi havia cap partida destinada a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Posteriorment, en setembre, la intervenció dels comptes ja va ser total.

next