Diari La Veu del País Valencià
El PHX manté unes concessions d’aigua ‘insostenibles’
RedactaVeu / València

El nou Pla Hidrològic del Xúquer (PHX) és un document continuista en política d’aigua que, a més a més de no garantir la conservació de totes les nostres zones humides, segueix sense resoldre el gran problema hidrològic de la Demarcació del Xúquer: la sobreexplotació de les masses d’aigua subterrànies. El pla redactat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), al que Acció Ecologista-Agró va presentar les seues al·legacions el passat mes de febrer, “continua sense garantir els requisits ambientals per a recuperar els nostres aqüífers i, a més a més, manté concessions d’aigua insostenibles en un territori on aquest recurs cada vegada escasseja més”.

En un context com el d’aquesta tardor i aquest hivern, durant el qual estem patint un dèficit de precipitacions històric, resulta “inversemblant que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) continue sense modificar la seua política d’aigües i que propose a la societat un Pla Hidrològic del Xúquer (PHX) que, com el pla del 98, permeta mantindre l’explotació dels aqüífers per damunt de les seues possibilitats de recàrrega”.

El nou PHX, que actualment es troba en fase d’estudi i anàlisi de les al·legacions presentades, “segueix sense solucionar un dels principals problemes hidrològics de la Demarcació del Xúquer, com és la sobreexplotació de les masses d’aigua subterrànies”. Com ha plantejat Acció Ecologista-Agró en les seues al·legacions al pla, la recuperació i la conservació dels nostres aqüífers només serà possible si la CHX, tal i com indica la normativa en vigor, garanteix en el PHX els requisits ambientals de cada massa d’aigua subterrània. I, una vegada fixades aquestes “concessions” per a la natura com a restriccions prèvies al sistema, la CHX reparteix amb seny la resta d’aigua disponible entre els diferents usuaris de la conca del Xúquer.

Tanmateix, el nou PHX no només no contempla l’establiment d’uns requisits ambientals mínims sinó que a més a més “continua sense regular correctament les concessions que són insostenibles”. Aquestes concessions, que en la majoria dels casos la CHX ni vigila ni controla (com també ocorre amb els pous il·legals), són les culpables de la sobreexplotació dels aqüífers. Per això, AE-Agró ha plantejat en nombroses ocasions a la CHX la necessitat imperiosa de revisar aquestes concessions en les masses d’aigua sobreexplotades o en risc d’estar-ho. I, conseqüentment, suspendre la tramitació de noves concessions com a mínim fins la finalització del procés d’estudi i revisió de les concessions autoritzades actualment.

Aquesta nova cultura de l’aigua que AE-Agró demana a la CHX només implica aplicar el seny a la política hidrològica: no permetre l’explotació permanent dels aqüífers per damunt de la seua capacitat de recàrrega. Per això, esperem que el PHX arreplegue les nostres peticions per a poder assegurar així el bon estat ecològic de les masses d’aigua subterrànies a mig i llarg termini. Perquè la insostenible sobreexplotació actual dels aqüífers, per a cobrir interessos polítics i econòmics concrets, no només posa en perill la disponibilitat d’un dels nostres recursos vitals sinó també l’habitabilitat d’un territori on la pluja ha començat a esdevindre escassa, fins i tot durant la tardor i l’hivern.

Comparteix

Icona de pantalla completa