Diari La Veu del País Valencià
Més de 120.000 valencians no tenen accés a una oficina bancària al seu municipi

La reestructuració del sector bancari espanyol continua reduint la xarxa de sucursals repartides pel territori. En 2017 operaven al País Valencià un total de 5.061 oficines d’entitats de dipòsit. En l’actualitat, la xifra s’ha reduït quasi a la meitat i en tot el territori queden només 2.724 oficines bancàries. Aquestes dades suposen que 120.059 persones no tenen cap sucursal bancària que atenga les seues necessitats als municipis on habiten. Aquest és un problema que s’estén a tot l’estat espanyol, on el nombre de sucursals ha disminuït un 40% respecte a 2008.

Així es desprén d’un estudi realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques publicat aquest dimecres. Segons aquest informe, en l’actualitat, les sucursals al País Valencià s’han reduït quasi a la meitat fins a quedar-se en 2.724. La dismunició o desaparició total de sucursals afecta especialment als pobles més xicotets de l’interior, de manera que es fomenta el despoblament que ja pateixen.

En total, segons l’anàlisi realitzat per Joaquín Maudos, director adjunt de l’IVIE i catedràtic de la Universitat de València, en 2016 es van comptabilitzar 4.114 municipis que no disposaven d’oficines bancàries en tot l’estat espanyol, és a dir, el 50,7% dels pobles. Aquesta exclusió financera afectava les 1.256.590 persones que resideixen en eixes localitats, la qual cosa suposa un 34,2% més que l’any 2008. En conjunt, representen el 2,7% de la població espanyola, enfront del 2% l’any 2008.

Així, més de la meitat dels municipis espanyols no tenen d’oficina bancària i un 15,8% disposa d’una única entitat de dipòsit que ofereix serveis a través de sucursals. Es tracta d’altres 1.281 pobles en els quals resideixen 1,4 milions de persones, és a dir, el 3,1% de la població. Les caixes d’estalvis o bancs de les antigues caixes segueixen sent els que més població rescaten de l’exclusió financera, ja que ofereixen els seus serveis en el 67% d’aquestos municipis, mentre que les cooperatives de crèdit ho fan en un altre 21% de les poblacions. Solament el 12% dels municipis que compten amb oficines d’una única entitat financera han sigut rescatats de l’exclusió financera per un banc.

Comparteix

Icona de pantalla completa