Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient pacta amb els caçadors i els agricultors mesures per a la caça del conill i el senglar

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha acordat aquest dilluns amb caçadors una sèrie de mesures per a alleugerir el protocol de caça del conill de 2017 i delegar en els agents mediambientals l’autorització amb l’objectiu de “reduir la paperassa” davant els “danys” que causen en l’entorn rural.

A més, s’ha pactat la coordinació entre administracions per a capturar el senglar en determinades zones no fitades, agrícoles o properes a habitatges sense l’ús d’armes i “eliminar la plaga” d’aquesta espècie en alguns llocs “puntuals”, on a més estan causant un “augment del nombre d’accidents de trànsit”.

Així ho ha avançat aquest dilluns el secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, en declaracions a Europa Press, després de mantindre una reunió amb la Unió de Llauradors i Ramaders, AVA, Cooperatives Agroalimentàries i la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana així com amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero.

Durant la trobada, s’ha acordat també iniciar “a mitjà termini” l’estudi per al desenvolupament tècnic de la Llei de Caça, “que fa 14 anys que està sense directrius”, ha apuntat Quesada. El secretari autonòmic espera poder “tindre-ho fet o com a mínim redactat” abans que finalitze el seu pas per la Conselleria “amb la col·laboració i participació d’ells”, ha subratllat. En l’Ordre de Veda, ha dit, s’introduiran les seues aportacions.

Per a Quesada ha sigut una reunió “constructiva” de la qual ha eixit “molt content”. D’ací a deu dies hi haurà una nova trobada “tècnica” per a desenvolupar les “mesures a prendre immediatament”.

Preocupació per si es “polititzen” les reivindicacions

Abans de la trobada, Fran Quesada ha expressat tant als caçadors com a les entitats agràries la seua “preocupació” perquè la manifestació que han convocat a València el 26 de maig –a la resta de l’estat espanyol es va celebrar aquest diumenge, 15 d’abril– “acabe polititzada”, ja que, al seu entendre, existeix “col·laboració real i lleial entre administració i representants”.

Quesada es referia a la manifestació convocada per a denunciar “la discriminació que sofreix el món rural” i per a exigir a les administracions “un canvi en les seues polítiques”. Fins ara, 15 entitats s’han sumat a la protesta, convocada per la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana: AVA-ASAJA, la Unió de Llauradors i Ramaders, la Federació de Tir i Arrossegament de la Comunitat Valenciana, la Federació de Penyes de Bous al Carrer, la Federació de Colombicultura de la Comunitat Valenciana, l’Associació de Ramaders de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, la Federació de Pesca de la Comunitat Valenciana, Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, l’Asociación Española de Rehalas, l’Asociación de Rehalas Regionales Españolas, la Federación Ornitológica Cultural Silvestrista Española, l’Asociación en Defensa de las Tradiciones de Bous al Carrer, l’Asociación de Criadores de Caballos de Pura Raza Española de la Comunidad Valenciana i l’Asociación de Propietarios Rurales para la Gestión Cinegética y Conservación del Medio Ambiente.

Quesada ha assegurat que tots dos sectors –els caçadors i les entitats agràries– li han dit que “no hi ha politització darrere, que només es tracta de posar en valor la caça i el tema rural”. En qualsevol cas, ha instat a “evitar polititzar un tema que no beneficia ningú, i més a ells, tenint en compte com està hui la societat”, ha apuntat.

De fet, les decisions que s’han pres en la reunió d’aquest dilluns respecte al conill i senglar “són precisament per a defensar interessos d’agricultors”, ha remarcat. Pel que fa als caçadors, els considera “col·laboradors necessaris” que exerceixen una “tasca important”. No obstant això, “com en tots els col·lectius, hi ha gent que ho fa malament durant molt temps” i, “per uns pocs, acaben pagant la gran majoria” i creen la “mala reputació” del col·lectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa