Diari La Veu del País Valencià
De la Serna torna a defensar el Pla de Rodalia i titlla d’injustificada la crítica de la Generalitat

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha defensat que el Pla de Rodalia és “realista” i “ambiciós”, amb una inversió de 1.436 milions fins a 2025 i, per això, ha mostrat la seua “sorpresa” davant la reunió a València aquest dilluns del director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Generalitat, Carlos Domingo, amb els alcaldes de municipis afectats pel pla i ha lamentat que s’haja realitzat una crítica “absolutament injustificada” des del “desconeixement profund” als treballs.

De la Serna s’ha referit així, en el seu discurs en l’acte de reobertura del pont de Fernando Reig d’Alcoi, a la reunió en què s’han exigit al govern estatal 133 milions més per a rodalies, que se sumarien als 50 milions pressupostats. També s’ha reclamat a Foment una convocatòria urgent de la comissió de seguiment per a traslladar-li la preocupació per “l’infrafinançament”, contra el qual protestaran els alcaldes a les estacions de València i Alacant.

“Com és lògic, els primers exercicis tenen consignacions que no són les més elevades, perquè hem d’armar-nos amb els projectes per a la posada en marxa del pla”, ha indicat el ministre, qui ha defensat que s’estan complint “íntegrament” els compromisos “adquirits”. Així, De la Serna ha mostrat la seua “sorpresa” per la forma en què s’està desenvolupant el debat sobre aquesta qüestió i “l’organització de reunions de l’estil de la que hui s’està produint”.

Treballs a Silla, la Pobla Llarga, Villena i Moixent

“Ens vam comprometre, amb absoluta lleialtat institucional, a celebrar la primera comissió de seguiment sis mesos després, a mitjans d’aquest any, de la presentació del pla”, ha recordat i ha al·legat que es treballa “intensament amb moltíssim esforç per a presentar l’avanç dels treballs”.

Així, ha criticat que no s’haja “esperat” a aquesta reunió i s’ha preguntat “per què no s’ha sol·licitat de la forma que calia fer-ho abans de procedir a una crítica oberta absolutament injustificada des del desconeixement profund de les actuacions que estem fent des d’ADIF i Renfe”. En aquesta línia, ha instat les administracions i institucions amb les quals s’ha preparat el Pla de Rodalia a “seguir treballant amb lleialtat”.

En aquest sentit, ha enumerat que aquest mes es licitarà la renovació de la via i catenària entre Silla i la Pobla Llarga o “el que ja s’està fent” entre l’Alcúdia i Moixent. Sobre aquest tema, ha afegit que per al pressupost d’enguany ADIF ja ha executat el 20% i Renfe, vora el 16% “i necessàriament haurem de complir amb el 100% a la fi de l’exercici i retrem comptes, tal com vam quedar en la comissió de seguiment”.

Finalment, sobre la demarcació d’Alacant, ha subratllat el “compromís molt important” en la millora de les connexions amb Villena. “I ho complirem, però necessitem tindre signat el contracte entre Renfe i l’Administració General de l’Estat, cosa que durem a terme les setmanes vinents”, ha afirmat.

El passat 6 d’abril el Ministeri de Foment ja va defensar que amb els 55,75 milions d’euros (IVA inclòs) compromesos en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 per al Pla de Rodalia al País Valencià, a través d’Adif i Renfe, es podrà “avançar en les actuacions compromeses” i va indicar que, segons consta en les anualitats del Pla de Rodalia, les partides “s’aniran incrementant en els pròxims exercicis a mesura que es finalitzen els projectes i s’executen fins a completar tota la inversió compromesa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa