Diari La Veu del País Valencià
L’esport obri la porta a l’agermanament amb Tianjin

Si la cultura sempre ha estat un element d’aproximació a la cultura xinesa, ara és l’esport qui obri les portes del país asiàtic a empreses i institucions valencianes. L’interés creixent de les autoritats xineses per l’esport, i més concretament pel futbol, ha marcat la segona jornada de la missió comercial que desenvolupa el Consell a la Xina.

L’expedició encapçalada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat aquest dilluns la ciutat de Tianjin, on ha estat rebuda per les autoritats locals. En la recepció oficial, el cap del Consell i el vicealcalde de Tianjin, Jin Xiangjun, han avançat l’inici dels tràmits per a formalitzar un agermanament entre ambdós territoris. El primer pas per a aquest intercanvi, que no pretén que siga merament cultural sinó també en matèria esportiva i educativa, és la invitació realitzada pel govern local perquè València participe en el festival de ciutats agermanades de Tianjin previst per a setembre d’enguany.

Malgrat que de moment tan sols és un compromís verbal d’agermanament, el vicealcalde de Tianjin ha traslladat l’interés que el govern està prestant “a les relacions d’intercanvi cultural, salut, esport i noves tecnologies que oferisquen una millor qualitat de vida als ciutadans”. En aquest sentit, València, i per extensió tot el territori, esdevé una destinació de gran interés per als governants de la regió xinesa.

Al marge de l’agermanament, la relació entre Tianjin i València ja és una realitat. D’una banda, gràcies al conveni de col·laboració firmat en setembre de 2017 entre el Port de València i el de Tianjin i que en aquest viatge s’està intentant ampliar el seu contingut i, d’altra, per un acord de col·laboració firmat fa ja dos anys pel govern de Tianjin amb una empresa valenciana especialitzada en la prestació de serveis educatius i de programes de formació en futbol.

El futbol, una assignatura

És precisament l’àmbit esportiu el que ha sigut el gran protagonista durant la visita a Tianjin i la recepció oficial. A primera hora del matí la delegació ha visitat les instal·lacions del model de ciutat sostenible, saludable i esportiva. Una mena de barri construït al voltant d’instal·lacions esportives de primer nivell que van acollir en 2017 les Olimpíades Nacionals Xineses. Aquest macrocomplex esportiu té un museu dedicat a la figura de Juan Antonio Samaranch, qui com a president del Comité Olímpic Internacional va apostar perquè els Jocs Olímpics de 2008 se celebraren a Pequín.

En aquest model de ciutat dissenyat a Tianjin i que el govern xinés vol exportar a totes les grans urbs del país, l’empresa valenciana Spanish Socces Institute té un gran protagonisme. Des de fa dos anys treballa amb autorització del govern en la formació d’entrenadors de futbol a Tianjin alhora que gestiona les 23 escoles de futbol que hi ha als 16 districtes de la quarta ciutat de la Xina, que suma quasi 16 milions d’habitants.

El creixement exponencial que està experimentant aquesta empresa té molt a veure amb els gustos esportius del president del govern xinés, Xi Jinping, que té l’objectiu que el país organitze un Mundial de futbol i que en un futur la selecció del seu país la puga guanyar.

Per a aconseguir-ho, però, fan falta futbolistes, en un país on l’afició per aquest esport és irrellevant. El president xinés, però, vol canviar les coses i, per això, el seu govern va aprovar un decret llei que obliga tots els col·legis de primària a incloure en un termini curt de temps l’assignatura de futbol dins dels seus programes educatius.

Comparteix

Icona de pantalla completa