Diari La Veu del País Valencià
Amparo Sánchez Rosell i el Consell preautonòmic, premis Guillem Agulló i Francesc de Vinatea de les Corts

La presidenta d’honor de la Plataforma Contra la Islamofòbia, Amparo Sánchez Rosell (València, 1953), serà guardonada el pròxim 25 d’abril amb el Premi Guillem Agulló 2018 que des de l’any passat atorguen les Corts. Aquest premi s’entrega des que el Ple de les Corts del 12 d’abril del 2016 va instar per unanimitat, mitjançant una declaració institucional, al “compliment de la resolució del Parlament Europeu de 14 de març de 2013 sobre la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi”. Així mateix, es comprometia “a lliurar cada mes d’abril un premi a les persones i les iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi”.

L’activista musulmana ha sigut la triada entre diferents candidats pels seus “mèrits destacats en la defensa de les persones i els col·lectius discriminats per raons religioses i contra els delictes d’odi”, a proposta del president del centre espanyol d’ajuda al refugiat.

Des de la seua conversió a l’islam ha treballat durant dècades per a divulgar el patrimoni islàmic valencià, material i immaterial i per la posada en relleu del diàleg i del paper de la dona en la societat. Com a dona musulmana, ha lluitat per combatre la islamofòbia i la intolerància, particularment en la qüestió de gènere. També ha sigut reconeguda la seua tasca dins la comunitat musulmana per visibilitzar les dones i apoderar-les, trencant prejudicis i liderant nombroses activitats i campanyes. Sánchez ha acompanyat i assessorat nombroses víctimes de delictes d’odi i ha col·laborat amb diverses iniciatives per a recordar les víctimes i exigir protecció als col·lectius vulnerables.

En la seua trajectòria com a activista social ha ocupat rellevants càrrecs en diferents associacions. Així, ha sigut presidenta del Centre Cultural Islàmic de València, vicepresidenta de la Comissió Islàmica d’Espanya i presidenta de la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia. També és cofundadora de l’Associació de Dones Musulmanes An-nur, membre de la Comissió de Seguiment del Pla Valencià per a la prevenció de la discriminació interètnica, el racisme i la xenofòbia i delegada per València de la Fundació al-Idrissi hispanomarroquina per a la investigació històrica, arqueològica i arquitectònica.

El primer Premi Guillem Agulló es va entregar l’any passat a l’advocat difunt Daniel Sanjuán, defensor del tancament dels centres d’internaments d’estrangers (CIE).

A més, el Premi Francesc Vinatea serà per al Consell preautonòmic en el seu 40é aniversari.

Comparteix

Icona de pantalla completa