Diari La Veu del País Valencià
L’Estat interposa un recurs contra l’Ajuntament de Sagunt per penjar la bandera republicana

L’Advocacia de l’Estat ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra l’Ajuntament de Sagunt després de tindre coneixement que el consistori ha col·locat aquest divendres, durant uns minuts, una bandera republicana a la seua façana, segons han informat a EFE fonts de la Delegació de Govern espanyol.

La bandera republicana ha sigut desplegada als sons de l’himne de Riego a les balconades de l’Ajuntament de Sagunt i la Tinença d’Alcaldia per a commemorar el 14 d’abril, dia de la proclamació de la II República. L’Advocacia de l’Estat considera que la decisió d’aquest Ajuntament “no és ajustada a dret per vulneració de l’article 4 de la Constitució Espanyola de 1978 i dels articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981, de 28 d’octubre, per la qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes”.

Així, l’Estat considera que l’Ajuntament “infringeix la legalitat vigent en permetre i mantenir la col·locació en l’edifici consistorial d’una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l’estat espanyol, ja aquesta condició únicament l’ostenta la constitucional de 1978”. Així mateix, afegeix el recurs, admetre la utilització d’una bandera no constitucional “vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regir tota activitat d’una administració pública, consagrat en l’article 103 de la CE i 6.1 de la LRBRL”. “Especialment, si tenim en compte que, en el present cas, s’està utilitzant un edifici municipal per a l’exhibició d’una bandera que reflecteix una determinada ideologia”, assenyala.

Les fonts han recordat que en aquestos moments està pendent que la Justícia dicte sentència sobre el recurs contenciós-administratiu que l’Advocacia de l’Estat va interposar l’any passat contra aquest mateix Ajuntament. La Delegació de Govern espanyol va interposar l’any passat nou recursos contra sengles ajuntaments valencians per qüestions similars i la Justícia s’ha pronunciat, fins al moment, sobre cambra: Barxeta, Bunyol, Xeraco i Paiporta. En els quatre, la Justícia sentencia que la col·locació de la bandera republicana infringeix l’ordenament jurídic vulnerant els principis d’objectivitat i neutralitat que han de regir en les Administracions Públiques.

La primera sentència condemnatòria, contra l’Ajuntament de Barxeta del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 10 de València de l’11 de desembre del 2017, assenyala que “la direcció política” d’aquest consistori “s’ha apropiat en l’actuació ací impugnada de la institució que dirigeix per a finalitats polítiques alienes a aquesta, contraris al principi d’objectivitat, neutralitat i respecte al conjunt de ciutadans del municipi (i no solament als seus votants)”.

En tots els casos sobre els quals la Justícia s’ha pronunciat ha condemnat l’ajuntament a pagar les costes processals, segons la Delegació del Govern. A més, ha recordat que els serveis jurídics de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies han emés sengles informes, on confirmen que la col·locació de l’ensenya republicana no s’ajusta a la legalitat vigent.

Comparteix

Icona de pantalla completa