Diari La Veu del País Valencià
La Marjal d’Almenara ja forma part de la llista de zones humides Ramsar

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha rebut a través del Ministeri la notificació per part del Comité Ramsar de la designació definitiva de la Marjal d’Almenara com a zona humida Ramsar.

En maig de 2017, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a instàncies de la Generalitat, va autoritzar la inclusió de la Marjal d’Almenara en la llista del Conveni Ramsar relatiu a zones humides d’importància internacional, especialment com a hàbitat d’aus aquàtiques.

La Generalitat va iniciar en 2013 els tràmits justificant davant del Comité Nacional de Zones Humides la importància de la biodiversitat d’aquesta zona humida i dels seus hàbitats, especialment de les aus aquàtiques. A partir d’ací es va iniciar una llarga tramitació que ha acabat amb la inclusió d’aquesta zona humida en la llista Ramsar.

A més, en febrer de 2016, en la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides, la consellera Elena Cebrián es va comprometre davant del president, Ximo Puig, a impulsar els últims tràmits per a la designació oficial de la Marjal d’Almenara com a Zona Humida Ramsar.

Una zona de gran importància ambiental

La Marjal d’Almenara és la zona humida de major extensió (1.550 hectàrees) de la demarcació de Castelló. Dins dels límits de la Marjal es pot trobar una gran varietat d’hàbitats, característiques del paisatge costaner mediterrani, amb una gran importància per l’aportació d’aigües subterrànies mitjançant d’afloraments, fonts i ullals.

La importància ambiental d’aquesta zona humida, inclosa tant en el Catàleg de Zones Humides de la Generalitat Valenciana com en l’Inventari Espanyol de Zones Humides, està igualment reconeguda per altres instàncies internacionals.

Actualment la Conselleria està redactant les normes i acció de gestió d’aquest Lloc d’Interés Comunitari. Respecte a les Normes de Gestió d’aquest espai de la Xarxa Natura 2000, s’està acabant la memòria tècnica i s’han realitzat ja sis reunions amb els interessos locals afectats. Una vegada superats tots els tràmits administratius, s’espera exposar-les al públic en el termini de sis mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa