Diari La Veu del País Valencià
La Mesa del Parlament català acorda amb els vots de JxCAT i ERC presentar una querella contra Llarena

La Mesa del Parlament ha acordat presentar una querella per prevaricació contra el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i tots aquells que hagen pogut intervindre en el procés pel qual s’ha negat a Jordi Sànchez el permís per a assistir al ple d’investidura.

La mesura ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCAT i ERC i els vots en contra de Cs i PSC i malgrat els dubtes expressats pels lletrats de la cambra, segons han explicat fonts parlamentàries.

Les mateixes fonts han indicat que els lletrats han alertat verbalment dels dubtes sobre si havia de ser la institució qui presentara una querella que es referira als drets d’un únic diputat o si era preferible que ho fera el mateix diputat o el seu grup. A més, han fet constar que ells no eren experts penalistes.

Fonts de Ciutadans han indicat que tot i això s’ha acordat que siguen els serveis de la cambra qui l’elaboren. A més, han explicat la seua oposició a aquesta i han plantejat que es puga incórrer en malversació de fons públics per destinar diners del Parlament als interessos d’un diputat concret.

La formació taronja diu que no tots els diputats veuen afectats el seus drets i, en canvi, la querella es presentarà en nom del Parlament, que els inclou tots. Per tot això, han defensat que la denúncia hauria de ser “inadmissible”. Han afegit que es podria estar creant un precedent i si qualsevol diputat en presó, per qualsevol motiu, demanara anar a un ple i se li denegara, podria demanar a la cambra que presentara una querella en nom seu.

Els comuns, que no tenen vot a la Mesa tot i que assisteixen a la reunió, han fet una proposta doble per tal que no tirara endavant encara la querella. La diputada Marta Ribas ha plantejat a l’òrgan de la cambra que es consultara externament si hi ha base legal per a presentar-la, tenint en compte també la posició dels lletrats. I, mentre s’estudia aquesta via, que el Parlament presente una queixa formal a instàncies judicials. La proposta dels comuns s’ha acceptat parcialment, ja que la cambra tirarà endavant la queixa formal però també la querella.

La CUP, que tampoc té vot, ha expressat la seua posició favorable a tirar endavant la denúncia i el PPC, que tampoc té vot, s’ha mostrat contrari a aquesta acció penal.

Comparteix

Icona de pantalla completa