Diari La Veu del País Valencià
Cultura demana al Ministeri liderar i reactivar el Consell Assessor d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha proposat liderar el Consell Assessor d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica (CARAMPI) i que siga València el lloc de la pròxima reunió.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, en el Consell Nacional de Patrimoni que s’ha celebrat a Madrid, ha afirmat que el CARAMPI necessita una certa reformulació i definició dels seus objectius a mitjà i llarg termini perquè s’activen plans eficaços de protecció dels espais rupestres declarats en 1998 per la UNESCO.

Segons la directora general, aquest Consell Assessor va nàixer amb unes expectatives magnífiques, però a hores d’ara mostra un estat d’una certa “atonia”. Per això, ha explicat que “és necessari reactivar el que fa vint anys va començar a caminar gràcies al treball iniciat per la Generalitat en 1995, al qual es van afegir les cinc comunitats autònomes que disposen de jaciments, coves, abrics i la resta de testimonis vinculats a l’art rupestre: Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i la Comunitat Valenciana”.

Amoraga ha plantejat que en la pròxima reunió de València es “constituïsca un vertader pla de treball coordinat i vinculant per a totes les comunitats autònomes, de tal manera que s’establisca un compromís ferm per part d’aquestes de complir-lo”. La Conselleria de Cultura creu convenient que es renove i s’actualitze el nombre dels seus membres i que es reflexione sobre la necessitat de modificar la declaració per a ampliar els abrics rupestres.

En aquest sentit, ha aclarit que al llarg d’aquests anys han anat augmentant les troballes d’abrics rupestres, però que no estan inclosos en els 758 llocs que van ser reconeguts en 1998. Com a exemple, al territori valencià es van reconéixer 302 abrics rupestres, però actualment la Conselleria els ha duplicat a 610 llocs. “A més, hem depurat l’inventari i tenim llocs per a eliminar de la llista, perquè s’ha demostrat que no tenen art rupestre i altres per a incloure tan importants i emblemàtics com, per exemple, la Cova del Parpalló a Gandia (la Safor), on en 2001 es descobreix el magnífic cavall paleolític”, ha afegit la directora general.

D’altra banda, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha anunciat que el pròxim Consell Nacional de Patrimoni es farà a la ciutat d’Elx.

Comparteix

Icona de pantalla completa