Diari La Veu del País Valencià
Consuelo Císcar va comprar per a l’IVAM obres falses de l’escultor Gerardo Rueda

L’Advocacia de la Generalitat Valenciana ha demanat al jutjat del cas IVAM que investigue José Luis Rueda, fill adoptiu i hereu de l’escultor Gerardo Rueda, i que es fixe una fiança de 4.176.863 euros per a aquest, l’exdirectora del museu Consuelo Císcar i l’exsubdirector econòmic Juan Carlos Lledó. En cas que no es prestara, els serveis jurídics han reclamat l’embargament de béns.

Així consta en l’escrit –a què ha tingut accés Europa Press– que ha remès l’Advocacia de la Generalitat al Jutjat d’Instrucció número 21 de València, que investiga presumptes irregularitats en la gestió del museu valencià en l’època de Consuelo Císcar. En la causa estan investigades una desena de persones, entre elles Císcar i el seu fill artista, Rafael Blasco Císcar, conegut artísticament com a Rablaci, pels delictes de malversació, prevaricació i falsedat. També figuren diversos sotsdirectors generals en el període de la investigació i tècnics així com l’administrador de l’empresa Logística de l’Art.

L’Advocacia de la Generalitat considera que Císcar, amb la “concomitància” de Lledó i de la Sotsdirecció Tècnic-Artística, van destinar, “a gratcient”, diners públics a adquirir obres d’art falses fent-les passar per originals i produir així una desviació dels fons pressupostaris cap al patrimoni de José Luis Rueda, “qui necessàriament va prestar la seua contribució vital i axial per a donar aparença d’autenticitat a les obres i apropiar-se indegudament dels havers de la hisenda pública valenciana”.

En resum, “l’IVAM va adquirir obres d’art no originals, com si ho foren, enriquint José Luis Rueda”, manté l’Advocacia. I desgrana: entre 2004 i 2006 el museu va adquirir de Rueda, fill adoptiu de l’escultor, mitjançant dos contractes mixts de compra-venda i donació una sèrie d’obres el suposat autor de les quals era el seu pare. En els dos contractes es va condicionar la donació de determinades escultures a l’adquisició onerosa d’unes altres. Per tant, l’IVAM va pagar un total de 2.944.325 euros, més 512.524 que va costar que la Fundació CAPA manufacturara gran part de les obres que bé havien sigut donades bé havien sigut venudes al museu per l’hereu.

D’aquesta manera les arques públiques van pagar per obres suposadament atribuïdes a Gerardo Rueda el muntant total de 3.456.876 euros. A aquesta quantitat, afegeix l’Advocacia en el seu escrit, cal sumar els 719.987,80 euros que es van pagar per a promocionar les obres i amb l’objecte de blanquejar-les a través de diverses activitats i exposicions.

Dos contractes

El primer contracte, de 2004, respon a la compra o donació de 13 escultures i “cap d’elles existia al temps de la donació o compra-venda”. Açò és, “totes van haver de confeccionar-se amb posterioritat a la mort de l’autor per a la Fundació CAPA sense que l’autor intervinguera per a res en la seua fabricació”. En el segon contracte de 2006 es van incloure un total de 84 obres: set venudes i 77 donades. D’almenys sis de les venudes “existeix constància que van ser executades per la Fundació CAPA amb posterioritat al contracte, açò és, més de 10 anys després de la mort de l’artista. De les donades, almenys 41 van ser manufacturades per la fundació més de 10 anys després de la mort de Gerardo Rueda”.

Així, 48 escultures “van haver de manufacturar-se expressament per persones alienes a l’artista en la fundació”. De les 36 restants, 16 són esbossos i queden “únicament 20 obres que aparentment serien obra d’art original”.

No obstant açò, adverteix l’Advocacia, el lliurament d’eixes 20 obres, com reflecteix un informe de la Intervenció, van tindre entrada a l’IVAM després que al maig de 2015 s’alertara que aquestes obres no s’havien recepcionat mai. Així, segons diversos informes, “de les obres que no consta que fera la fundació, 31 van ser rebudes en l’IVAM més de 10 anys després de la signatura del contracte i un any després del cessament de Císcar i el seu equip, quan ja existia una nova direcció que, alertada per la Intervenció, va reclamar totes les obres no lliurades. En concret, Císcar, Lledó i Raquel Gutiérrez, després de pagar 2,5 milions d’euros, mai van reclamar a José Luis Rueda 31 obres.

Exposicions de l’IVAM

Els protagonistes de les adquisicions fraudulentes, segons l’Advocacia, es van concertar per a organitzar, “amb càrrec sempre a l’IVAM”, una sèrie d’exposicions la principal finalitat de les quals va ser promocionar les escultures falsament atribuïdes a Gerardo Rueda per a valorar, així, el patrimoni de José Luis Rueda i ocultar la realitat sobre l’autoria de les obres venudes o donades al museu.

Els correus que obren en la causa, agrega, “denoten la més que evident direcció material de tot el procés i fases de les exposicions, que reflecteixen un museu al servei de José Luis Rueda, qui maneja al seu antull els recursos públics posats a la seua disposició pels responsables de l’IVAM”. En total, i segons les propostes de despesa que obren en els expedients, l’IVAM va sufragar de forma injustificada 719.987,80 euros per a promocionar les obres d’un tercer i amb l’objecte de blanquejar les obres que aquest tercer li havia venut-donat com a originals.

Comparteix

Icona de pantalla completa